top spzoz

Jadłospis - wtorek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku płatki jęczmienne gotowane na mleku płatki jęczmienne gotowane na mleku płatki jęczmienne gotowane na mleku płatki jęczmienne gotowane na mleku
kiełbasa żywiecka kiełbasa żywiecka kiełbasa żywiecka kiełbasa żywiecka
pomidor pomidor pomidor pomidor
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra Chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa owocowa z makaronem zupa owocowa z makaronem niezabielana krupnik krupnik/ zupa owocowa z makaronem
pieczeń wieprzowa w sosie pieczarkowym gotowany filet drobiowy w sosie koperkowym gotowany filet drobiowy w sosie koperkowym gotowany filet drobiowy w sosie koperkowym
kasza jęczmienna perłowa gotowana
buraczki gotowane kasza jęczmienna perłowa gotowana kasza jęczmienna perłowa gotowana kasza jęczmienna perłowa gotowana
kompot owocowy buraczki gotowane surówka domowa z olejem rzepakowym surówka domowa/ buraczki gotowane
  kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00- 18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku polędwica drobiowa polędwica drobiowa polędwica drobiowa polędwica drobiowa
pomarańcza pomarańcza pomarańcza kalafior gotowany
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra Chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 Podwieczorek 20:00-  22:00
skład posiłku ciastka kruche ciastka kruche sok warzywny sok/ ciastka kruche
chleb żytni  
jogurt grecki
wartość odżywcza
wartość energetyczna 2772 kcal 2687 kcal 2769 kcal 2403/ 2639 kcal
białko ogółem 86,67 g 96,98 g 124,54 g 99,21/ 97,79 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 437,05 g 422,94 g 397,15 g 357,21/ 410,43 g
143,91 g 145,36 g 73,10 g 84,21/ 134,35 g
tłuszcz, w tym 81,34 g 72,86 g 81,60 g 71,42/ 72,68 g
nasycone kw. tł. 37,39 g 34,42 g 33,30 g 29,57/ 34,41 g
błonnik pokarmowy 27,51 g 23,27 g 45,06 g 30,09/ 22,58 g
sól 9,28 g 11,09 g 15,06 g 16,72/ 11,13 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl