Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | płatki jęczmienne gotowane na mleku | płatki jęczmienne gotowane na mleku | płatki jęczmienne gotowane na mleku | płatki jęczmienne gotowane na mleku | ||||||||
kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | |||||||||
pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | Chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa owocowa z makaronem | zupa owocowa z makaronem niezabielana | krupnik | krupnik/ zupa owocowa z makaronem | ||||||||
pieczeń wieprzowa w sosie pieczarkowym | gotowany filet drobiowy w sosie koperkowym | gotowany filet drobiowy w sosie koperkowym | gotowany filet drobiowy w sosie koperkowym | |||||||||
kasza jęczmienna perłowa gotowana | ||||||||||||
buraczki gotowane | kasza jęczmienna perłowa gotowana | kasza jęczmienna perłowa gotowana | kasza jęczmienna perłowa gotowana | |||||||||
kompot owocowy | buraczki gotowane | surówka domowa z olejem rzepakowym | surówka domowa/ buraczki gotowane | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | ||||||||
pomarańcza | pomarańcza | pomarańcza | kalafior gotowany | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | Chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | Podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | ciastka kruche | ciastka kruche | sok warzywny | sok/ ciastka kruche | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
jogurt grecki | ||||||||||||
wartość odżywcza |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2772 kcal | 2687 kcal | 2769 kcal | 2403/ 2639 kcal | ||||||||
białko ogółem | 86,67 g | 96,98 g | 124,54 g | 99,21/ 97,79 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 437,05 g | 422,94 g | 397,15 g | 357,21/ 410,43 g | ||||||||
143,91 g | 145,36 g | 73,10 g | 84,21/ 134,35 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 81,34 g | 72,86 g | 81,60 g | 71,42/ 72,68 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 37,39 g | 34,42 g | 33,30 g | 29,57/ 34,41 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 27,51 g | 23,27 g | 45,06 g | 30,09/ 22,58 g | ||||||||
sól | 9,28 g | 11,09 g | 15,06 g | 16,72/ 11,13 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)