Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | kasza manna gotowana na mleku | kasza manna gotowana na mleku | kasza manna gotowana na mleku | kasza manna gotowana na mleku | ||||||||
polędwica sopocka | polędwica sopocka | polędwica sopocka | polędwica sopocka | |||||||||
mandarynka | mandarynka | mandarynka | kalafior gotowany | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | barszcz czerwony | barszcz czerwony niezabielany | barszcz czerwony niezabielany | barszcz czerwony | ||||||||
gotowane pierogi z mięsem wieprzowym i kapustą kiszoną | gotowane jeżyki drobiowe | gotowane jeżyki drobiowe | gotowane jeżyki drobiowe | |||||||||
ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ||||||||||
surówka kalafiori z olejem rzepakowym | surówka kalafiori z olejem rzepakowym | surówka kalafiori z olejem rzepakowym | gotowany bukiet warzyw | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | polędwica drobiowa | ||||||||
sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | Podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | drożdżówka | drożdżówka | sok warzywny | sok/ drożdżówka | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
polędwica drobiowa | ||||||||||||
wartość odżywcza |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2692 kcal | 2379 kcal | 2347 kcal | 1904/ 2229 kcal | ||||||||
białko ogółem | 93,63 g | 93,56 g | 109,36 g | 87,40/ 94,51 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 383,22 g | 366,66 g | 340,38 g | 315,02/ 362,83 g | ||||||||
128,21 g | 114,66 g | 67,25 g | 84,85/ 110,20 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 93,52 g | 64,78 g | 64,77 g | 38,37/ 49,73 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 38,04 g | 33,51 g | 32,11 g | 18,87/ 25,94 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 29,60 g | 22,53 g | 36,02 g | 22,57/ 23,36 g | ||||||||
sól | 10,91 g | 8,39 g | 7,67 g | 8,71/ 8,69 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)