top spzoz

Jadłospis - środa

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kasza manna gotowana na mleku kasza manna gotowana na mleku kasza manna gotowana na mleku kasza manna gotowana na mleku
polędwica sopocka polędwica sopocka polędwica sopocka polędwica sopocka
mandarynka mandarynka mandarynka kalafior gotowany 
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku barszcz czerwony barszcz czerwony niezabielany barszcz czerwony niezabielany barszcz czerwony
gotowane pierogi z mięsem wieprzowym i kapustą kiszoną gotowane jeżyki drobiowe gotowane jeżyki drobiowe gotowane jeżyki drobiowe
ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane
surówka kalafiori z olejem rzepakowym surówka kalafiori z olejem rzepakowym surówka kalafiori z olejem rzepakowym gotowany bukiet warzyw
kompot owocowy kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00- 18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku pasta kanapkowa z jajek i wędliny pasta kanapkowa z jajek i wędliny pasta kanapkowa z jajek i wędliny polędwica drobiowa
sałata masłowa sałata masłowa sałata masłowa sałata masłowa
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 Podwieczorek 20:00-  22:00
skład posiłku drożdżówka drożdżówka sok warzywny sok/ drożdżówka
chleb żytni  
polędwica drobiowa
wartość odżywcza
wartość energetyczna 2692 kcal 2379 kcal 2347 kcal 1904/ 2229 kcal
białko ogółem 93,63 g 93,56 g 109,36 g 87,40/ 94,51 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 383,22 g 366,66  g 340,38 g 315,02/ 362,83 g
128,21 g 114,66 g 67,25 g 84,85/ 110,20 g
tłuszcz, w tym 93,52 g 64,78 g 64,77 g 38,37/ 49,73 g
nasycone kw. tł. 38,04 g 33,51 g 32,11 g 18,87/ 25,94 g
błonnik pokarmowy 29,60 g 22,53 g 36,02 g 22,57/ 23,36 g
sól 10,91 g 8,39 g 7,67 g 8,71/ 8,69 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl