Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | płatki owsiane gotowane na mleku | płatki owsiane gotowane na mleku | płatki owsiane gotowane na mleku | płatki owsiane gotowane na mleku | ||||||||
rolada schabowa | rolada schabowa | rolada schabowa | rolada schabowa | |||||||||
sok | sok | sok warzywny | sok | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa pomidorowa z ryżem | zupa pomidorowa z ryżem niezabielana | zupa pomidorowa z ryżem niezabielana | zupa pomidorowa z ryżem niezabielana | ||||||||
smażona ryba panierowana | ryba gotowana | ryba gotowana | ryba gotowana | |||||||||
ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
warzywa gotowane | warzywa gotowane | warzywa gotowane | warzywa gotowane | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | ser żółty | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | ||||||||
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | Podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | ciastka kruche | ciastka kruche | mus owocowy | mus owocowy/ ciastka kruche | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
ser żółty | ||||||||||||
wartość odżywcza |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2699 kcal | 2334 kcal | 2320 kcal | 1957/ 2334 kcal | ||||||||
białko ogółem | 106,44 g | 88,66 g | 115,60 g | 86,22/ 88,66 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 408,74 g | 373,32 g | 319,27 g | 297,75/ 373,32 g | ||||||||
145,95 g | 145,79 g | 68,70 g | 90,79/ 145,79 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 76,23 g | 58,27 g | 66,94 g | 50,70/ 58,27 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 55,62 g | 43,00 g | 48,54 g | 40,20/ 43,00 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 23,82 g | 19,26 g | 35,31 g | 21,03/ 19,26 g | ||||||||
sól | 10,85 g | 7,42 g | 7,15 g | 7,42/ 7,42 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)