Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | płatki jęczmienne gotowane na mleku | płatki jęczmienne gotowane na mleku | płatki jęczmienne gotowane na mleku | płatki jęczmienne gotowane na mleku | ||||||||
kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | |||||||||
nektarynka | nektarynka | nektarynka | mus owocowy | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zacierka | zacierka | zacierka | zacierka | ||||||||
gotowany bigos z białej kapusty | gotowane jeżyki drobiowe z ryżem | gotowane jeżyki drobiowe z ryżem | gotowane jeżyki drobiowe z ryżem | |||||||||
ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
kompot owocowy | surówka z kapusty pekińskiej z olejem rzepakowym | surówka z kapusty pekińskiej z olejem rzepakowym | surówka z kapusty pekińskiej z olejem rzepakowym | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pasta kanapkowa z jajek i tuńczyka | pasta kanapkowa z jajek i tuńczyka | pasta kanapkowa z jajek i tuńczyka | rolada z indyka | ||||||||
papryka czerwona | brokuł gotowany | brokuł gotowany | brokuł gotowany | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | Podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | serek homogenizowany | serek homogenizowany | sok warzywny | sok/ serek homogenizowany | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
rolada z indyka | ||||||||||||
wartość odżywcza |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2773 kcal | 2540 kcal | 2568 kcal | 2202/ 2388 kcal | ||||||||
białko ogółem | 116,90 g | 105,24 g | 118,96 g | 82,14/ 89,61 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 385,24 g | 377,64 g | 367,87 g | 348,71/ 379,99 g | ||||||||
111,65 g | 111,08 g | 74,63 g | 89,87/ 104,28 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 93,39 g | 74,26 g | 73,94 g | 58,98/ 62,60 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 35,62 g | 30,87 g | 28,45 g | 25,17/ 27,97 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 34,90 g | 26,56 g | 41,49 g | 27,78/ 27,13 g | ||||||||
sól | 14,02 g | 17,69 g | 16,74 g | 17,46/ 17,56 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)