Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | płatki owsiane gotowane na mleku | płatki owsiane gotowane na mleku | płatki owsiane gotowane na mleku | płatki owsiane gotowane na mleku | ||||||||
rolada schabowa | rolada schabowa | rolada schabowa | rolada schabowa | |||||||||
sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa jarzynowa | zupa jarzynowa niezabielana | zupa jarzynowa niezabielana | zupa jarzynowa niezabielana | ||||||||
gotowane kopytka | ryba gotowana | ryba gotowana | ryba gotowana | |||||||||
surówka z ogórka kwaszonego | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
kompot owocowy | gotowana marchewka z kalafiorem | gotowana marchewka z kalafiorem | gotowana marchewka z kalafiorem | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | ser żółty | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | ||||||||
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | Podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | drożdżówka | drożdżówka | mus owocowy | mus owocowy/ drożdżówka | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
jogurt grecki | ||||||||||||
wartość odżywcza |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2699 kcal | 2151 kcal | 2207 kcal | 1832/ 2151 kcal | ||||||||
białko ogółem | 96,35 g | 97,06 g | 113,97 g | 90,32/ 97,06 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 406,10 g | 338,62 g | 317,90 g | 272,08/ 338,62 g | ||||||||
119,46 g | 112,80 g | 56,87 g | 59,88/ 112,80 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 83,01 g | 50,47 g | 56,83 g | 47,46/ 50,47 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 57,10 g | 40,93 g | 42,79 g | 39,30/ 40,93 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 30,16 g | 24,10 g | 37,99 g | 25,21/ 24,10 g | ||||||||
sól | 13,45 g | 3,48 g | 1,88 g | 3,48 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)