Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | kakao na mleku | kakao na mleku | kakao na mleku bez dodatku cukru | kakao na mleku bez/ z cukrem | ||||||||
ser żółty | pasta twarogowa z jogurtem naturalnym | pasta twarogowa z jogurtem naturalnym | pasta twarogowa z jogurtem naturalnym | |||||||||
kalafior gotowany | kalafior gotowany | kalafior gotowany | kalafior gotowany | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa pieczarkowa | zupa z fasolki szparagowej niezabielana | zupa z fasolki szparagowej niezabielana | zupa z fasolki szparagowej niezabielana | ||||||||
smażone krokiety z mięsem wieprzowym | gotowany biały makaron z mięsem drobiowym i warzywami | gotowany brązowy makaron z mięsem drobiowym i warzywami | gotowany brązowy makaron z mięsem drobiowym i warzywami | |||||||||
korek ze świeżego ogórka | ||||||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | kiełbasa krakowska | ||||||||
sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | Podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | serek homogenizowany | serek homogenizowany | mus owocowy | mus owocowy/ serek homogenizowany | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
kiełbasa krakowska | ||||||||||||
wartość odżywcza |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2538 kcal | 2210 kcal | 2250 kcal | 1875/ 2200 kcal | ||||||||
białko ogółem | 96,06 g | 101,19 g | 118,55 g | 96,69/ 105,68 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 307,00 g | 309,30 g | 279,22 g | 247,74/ 308,87 g | ||||||||
87,77 g | 96,74 g | 45,30 g | 48,68/ 96,68 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 107,67 g | 68,42 g | 76,07 g | 59,88/ 65,57 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 49,56 g | 36,07 g | 35,40 g | 28,76/ 32,86 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 19,22 g | 20,76 g | 41,20 g | 22,74/ 20,76 g | ||||||||
sól | 12,36 g | 7,42 g | 10,86 g | 8,01/ 8,13 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)