Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | musli z mlekiem | musli z mlekiem | musli z mlekiem | musli z mlekiem | ||||||||
rolada schabowa | rolada schabowa | rolada schabowa | rolada schabowa | |||||||||
sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa fasolowa | zupa grysikowa z brokułem | zupa grysikowa z brokułem | zupa grysikowa z brokułem | ||||||||
smażone naleśniki z serem twarogowym, śmietaną i cukrem pudrem | ryż biały gotowany z sosem jabłkowym | ryż brązowy gotowany z sosem jabłkowym | Ryż biały gotowany z sosem jabłkowym | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
kompot owocowy | ||||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pasta twarogowa awanturka | ser twarogowy | ser twarogowy | ser twarogowy | ||||||||
pomarańcza | pomarańcza | pomarańcza | sok | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | Podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | bułka maślana | bułka maślana | mus owocowy | mus owocowy/ bułka maślana | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
szynka wieprzowa | ||||||||||||
wartość odżywcza |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2501 kcal | 2251 kcal | 2372 kcal | 2071/ 2303 kcal | ||||||||
białko ogółem | 104,57 g | 85,14 g | 101,59 g | 81,19/ 84,09 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 381,53 g | 343,54 g | 327,89 g | 302,49/ 356,59 g | ||||||||
115,17 g | 110,07 g | 63,96 g | 81,73/ 124,62 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 68,51 g | 64,42 g | 75,99 g | 63,45/ 64,42 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 46,04 g | 51,77 g | 57,64 g | 51,27/ 51,77 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 29,39 g | 20,65 g | 37,15 g | 19,55/ 17,80 g | ||||||||
sól | 6,09 g | 7,61 g | 6,43 g | 7,18/ 7,62 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)