Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa |
---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 |
skład posiłku | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup | parówki z szynki, ketchup |
mandarynka | mandarynka | mandarynka | kalafior gotowany | |
chleb pszenn0- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 |
skład posiłku | zupa pomidorowa z ryżem | zupa pomidorowa z ryżem | zupa pomidorowa z ryżem | zupa pomidorowa z ryżem |
gotowany zraz drobiowy w sosie pieczarkowym |
gotowany zraz drobiowy w sosie koperkowym |
gotowany zraz drobiowy w sosie koperkowym | gotowany zraz drobiowy w sosie koperkowym |
|
ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |
surówka z kapusty pekińskiej z olejem rzepakowym |
surówka z kapusty pekińskiej z olejem rzepakowym |
surówka z kapusty pekińskiej z olejem rzepakowym |
surówka z kapusty pekińskiej z olejem rzepakowym |
|
kompot z jabłek | kompot z jabłek | kompot z jabłek bez dodatku cukru | kompot z jabłek bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 |
skład posiłku | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa |
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |
chleb pszenn0- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 |
skład posiłku | sok | sok | sok | sok |
chleb żytni | ||||
jogurt grecki | ||||
wartość odżywcza |
||||
wartość energetyczna | 2424 kcal | 2321 kcal | 2483 kcal | 2151/ 2312 kcal |
białko ogółem | 69,57 g | 68,24 g | 94,62 g | 70,16/ 69,98 g |
węglowodany ogółem, w tym cukry |
374,79 g | 358,59 g | 345,96 g | 314,01/ 355,19 g |
143,87 g | 141,99 g | 78,78 g | 95,61/ 137,59 g | |
tłuszcz, w tym | 78,18 g | 73,78 g | 84,23 g | 74,19/ 73,76 g |
nasycone kw. tł. | 24,46 g | 20,77 g | 24,52 g | 20,80/ 20,78 g |
błonnik pokarmowy | 27,31 g | 23,70 g | 38,82 g | 25,18/ 24,53 g |
sól | 14,61 g | 10,23 g | 8,61 g | 10,28 g |
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)