Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | płatki jęczmienne gotowane na mleku | płatki jęczmienne gotowane na mleku | płatki jęczmienne gotowane na mleku | płatki jęczmienne gotowane na mleku | ||||||||
| polędwica sopocka | polędwica sopocka | polędwica sopocka | polędwica sopocka | |||||||||
| mus owocowy | mus owocowy | mus owocowy | mus owocowy | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | zupa z fasolki szparagowej | zupa z fasolki szparagowej niezabielana | zupa z fasolki szparagowej niezabielana | zupa z fasolki szparagowej niezabielana | ||||||||
| gotowane łazanki z kapustą kwaszoną i mięsem mielonym | gotowane jeżyki drobiowe | gotowane jeżyki drobiowe | gotowane jeżyki drobiowe | |||||||||
| ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ||||||||||
| kompot owocowy | gotowana marchew z kalafiorem | gotowana marchew z kalafiorem | gotowana marchew z kalafiorem | |||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | szynka drobiowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa | ||||||||
| sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
| skład posiłku | jogurt naturalny | jogurt naturalny | jogurt naturalny | jogurt naturalny | ||||||||
| chleb żytni | ||||||||||||
| rolada schabowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2381 kcal | 2411 kcal | 2447 kcal | 2229/ 2392 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 93,83 g | 109,02 g | 130,26 g | 107,35/ 110,55 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 348,10 g | 360,03 g | 337,39 g | 319,44/ 354,74 g | ||||||||
| 109,14 g | 113,78 g | 75,97 g | 94,16/ 109,45 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 74,38 g | 65,76 g | 68,51 g | 64,46/ 65,53 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 34,46 g | 31,01 g | 30,56 g | 30,48/ 30,95 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 26,78 g | 26,08 g | 45,89 g | 26,62/ 26,77 g | ||||||||
| sól | 9,43 g | 4,85 g | 7,58 g | 4,47/ 4,89 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
