Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa |
---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 |
skład posiłku | kasza manna gotowana na mleku | kasza manna gotowana na mleku | kasza manna gotowana na mleku | kasza manna gotowana na mleku |
ser twarogowy, miód naturalny | ser twarogowy, miód naturalny | ser twarogowy | ser twarogowy/ ser twarogowy, miód | |
gruszka | gruszka | gruszka | kalafior gotowany | |
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
herbata czarna-napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 |
skład posiłku | zupa pieczarkowa | zupa z fasolki szparagowej niezabielana | zupa z fasolki szparagowej niezabielana | zupa z fasolki szparagowej niezabielana |
smażone krokiety z mięsem wieprzowym w panierce |
gotowany biały makaron z mięsem drobiowym i warzywami |
gotowany brązowy makaron z mięsem drobiowym i warzywami |
gotowany biały makaron z mięsem drobiowym i warzywami |
|
surówka domowa z olejem rzepakowym | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |
kompot owocowy | ||||
rodzaj posiłku | Kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 |
skład posiłku | rolada schabowa | rolada schabowa | rolada schabowa | rolada schabowa |
sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | |
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
herbata czarna-napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 |
skład posiłku | drożdżówka | drożdżówka | mus owocowy | mus owocowy/ drożdżówka |
chleb żytni | ||||
jogurt naturalny | ||||
wartości odżywcze |
||||
wartość energetyczna | 2613 kcal | 2371 kcal | 2298 kcal | 1951/ 2324 kcal |
białko ogółem | 95,47 g | 106,74 g | 121,86 g | 105,10/ 108,18 g |
węglowodany ogółem, w tym cukry |
381,77 g | 373,42 g | 328,09 g | 274,90/ 360,58 g |
116,45 g | 115,90 g | 66,01 g | 53,31/ 106,06 g | |
tłuszcz, w tym | 82,90 g | 54,77 g | 58,29 g | 52,58/ 54,65 g |
nasycone kw. tł. | 47,63 g | 43,61 g | 43,98 g | 42,51/ 43,58 g |
błonnik pokarmowy | 23,95 g | 22,74 g | 42,31 g | 23,49/ 22,38 g |
sól | 10,34 g | 6,54 g | 9,07 g | 6,58 g |
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)