Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa |
---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 |
skład posiłku | szynka wieprzowa | szynka wieprzowa | szynka wieprzowa | szynka wieprzowa |
pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |
jogurt grecki | jogurt grecki | jogurt grecki | jogurt grecki | |
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 |
skład posiłku | zupa pomidorowa z makaronem | zupa pomidorowa z makaronem | zupa pomidorowa z makaronem | zupa pomidorowa z makaronem |
gotowany filet drobiowy w sosie jarzynowym | gotowany filet drobiowy w sosie jarzynowym | gotowany filet drobiowy w sosie jarzynowym | gotowany filet drobiowy w sosie jarzynowym | |
ryż biały gotowany | ryż biały gotowany | ryż brązowy gotowany | ryż biały gotowany | |
gotowana marchew mini | gotowana marchew mini | gotowana marchew mini | gotowana marchew mini | |
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | Kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 |
skład posiłku | szynka drobiowa | szynka wieprzowa | szynka wieprzowa | szynka wieprzowa |
ser topiony | ser twarogowy | ser twarogowy | ser twarogowy | |
sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | |
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 |
skład posiłku | jogurt owocowy | jogurt owocowy | mus owocowy | mus owocowy/ jogurt owocowy |
chleb żytni | ||||
kiełbasa szynkowa | ||||
wartości odżywcze |
||||
wartość energetyczna | 2432 kcal | 2321 kcal | 2400 kcal | 2123/ 2321 kcal |
białko ogółem | 108,66 g | 111,14 g | 124,94 g | 106,37/ 111,14 g |
węglowodany ogółem, w tym cukry |
364,84 g | 344,94 g | 340,38 g | 302,21/ 344,49 g |
91,46 g | 93,02 g | 40,20 g | 42,76/ 93,02 g | |
tłuszcz, w tym | 65,44 g | 60,31 g | 64,22 g | 58,89/ 60,31 g |
nasycone kw. tł. | 32,69 g | 28,20 g | 27,69 g | 26,90/ 28,20 g |
błonnik pokarmowy | 24,01 g | 20,29 g | 40,21 g | 22,39/ 22,29 g |
sól | 10,99 g | 10,44 g | 9,58 g | 10,26/ 10,44 g |
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)