Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | kasza gryczana gotowana na mleku | kasza gryczana gotowana na mleku | kasza gryczana gotowana na mleku | kasza gryczana gotowana na mleku | ||||||||
| ser topiony | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | |||||||||
| sok warzywny | sok warzywny | sok warzywny | sok warzywny | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | rosół z makaronem | rosół z makaronem | rosół z makaronem | rosół z makaronem | ||||||||
| smażone udko w panierce | gotowane udko w sosie koperkowym | gotowane udko w sosie koperkowym | gotowane udko w sosie koperkowym | |||||||||
| ryż biały gotowany | ryż biały gotowany | ryż brązowy gotowany | ryż biały gotowany | |||||||||
| gotowana marchewka z groszkiem | gotowana marchewka z groszkiem | gotowana marchewka z groszkiem | gotowana marchewka z kurczakiem | |||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | Kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | szynka wieprzowa | szynka wieprzowa | szynka wieprzowa | szynka wieprzowa | ||||||||
| jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
| skład posiłku | bułeczka maślana | bułka maślana | mus owocowy | mus owocowy/ bułka maślana | ||||||||
| chleb żytni | ||||||||||||
| kiełbasa szynkowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2715 kcal | 2605 kcal | 2650 kcal | 2373/ 2208 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 96,58 g | 94,16 g | 109,83 g | 91,26/ 87,40 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 398,96 g | 389,06 g | 373,13 g | 334,96/ 331,17 g | ||||||||
| 122,13 g | 123,62 g | 78,17 g | 80,73/ 109,51 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 88,02 g | 80,57 g | 84,93 g | 79,60/ 64,67 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 43,67 g | 37,64 g | 37,93 g | 37,14/ 28,54 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 29,40 g | 26,22 g | 45,79 g | 27,97/ 24,78 g | ||||||||
| sól | 9,08 g | 7,75 g | 6,63 g | 7,31/ 6,88 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
