Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | kasza manna gotowana na mleku | kasza manna gotowana na mleku | kasza manna gotowana na mleku | kasza manna gotowana na mleku | ||||||||
ser twarogowy, dżem owocowy | ser twarogowy, dżem owocowy | ser twarogowy | ser twarogowy/ ser twarogowy, dżem | |||||||||
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa kalafiorowo- brokułowa z ryżem | zupa kalafiorowo- brokułowa z ryżem | zupa kalafiorowo- brokułowa z ryżem | zupa kalafiorowo- brokułowa z ryżem | ||||||||
gotowane kopytka | gotowany pulpet z ryby | gotowany pulpet z ryby | gotowany pulpet z ryby | |||||||||
surówka z ogórka kwaszonego z olejem rzepakowym | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
gotowana marchew z kalafiorem | gotowana marchew z kalafiorem | gotowana marchew z kalafiorem | ||||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | Kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | ||||||||
gruszka | gruszka | gruszka | gotowana marchew mini | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | bułeczka maślana | bułeczka maślana | mus owocowy | mus owocowy/ bułeczka maślana | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
szynka wieprzowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2652 kcal | 2265 kcal | 2274 kcal | 1948/ 2146 kcal | ||||||||
białko ogółem | 81,90 g | 92,37 g | 113,41 g | 93,42/ 92,05 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 421,35 g | 343,57 g | 311,67 g | 263,39/ 315,08 g | ||||||||
148,71 g | 134,34 g | 71,00 g | 67,11/ 111,37 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 77,58 g | 62,80 g | 66,79 g | 62,67/ 62,12 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 33,17 g | 30,64 g | 31,56 g | 30,69/ 30,57 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 28,48 g | 20,75 g | 34,88 g | 23,42/ 18,67 g | ||||||||
sól | 14,93 g | 8,07 g | 7,07 g | 7,78/ 8,19 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)