Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa |
---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 |
skład posiłku | płatki owsiane gotowane na mleku | płatki owsiane gotowane na mleku | płatki owsiane gotowane na mleku | płatki owsiane gotowane na mleku |
polędwica drobiowa | polędwica drobiowe | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | |
gruszka | gruszka | gruszka | kalafior gotowany | |
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 |
skład posiłku | rosół z makaronem | rosół z makaronem | rosół z makaronem | rosół z makaronem |
smażone udko w panierce | gotowane udko w sosie jarzynowym | gotowane udko w sosie jarzynowym | gotowane udko w sosie jarzynowym | |
ryż biały gotowany | ryż biały gotowany | ryż brązowy gotowany | ryż biały gotowany | |
surówka z parzonej czerwonej kapusty z olejem rzepakowym |
surówka z parzonej czerwonej kapusty z olejem rzepakowym |
surówka z parzonej czerwonej kapusty z olejem rzepakowym |
surówka z parzonej czerwonej kapusty z olejem rzepakowym |
|
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | Kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 |
skład posiłku | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska |
pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 |
skład posiłku | drożdżówka | drożdżówka | sok warzywny | sok/ drożdżówka |
chleb żytni | ||||
kiełbasa szynkowa | ||||
wartości odżywcze |
||||
wartość energetyczna | 2684 kcal | 2663 kcal | 2633 kcal | 2378/ 2616 kcal |
białko ogółem | 102,50 g | 102,71 g | 116,73 g | 97,14/ 104,15 g |
węglowodany ogółem, w tym cukry |
381,22 g | 374,28 g | 346,32 g | 316,70/ 361,44 g |
123,54 g | 125,03 g | 78,10 g | 92,66/ 115,19 g | |
tłuszcz, w tym | 88,54 g | 88,52 g | 91,37 g | 85,32/ 88,40 g |
nasycone kw. tł. | 32,75 g | 34,23 g | 33,65 g | 32,60/ 34,20 g |
błonnik pokarmowy | 25,69 g | 22,51 g | 41,04 g | 21,36/ 22,15 g |
sól | 13,43 g | 12,10 g | 11,42 g | 12,16/ 12,14 g |
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)