Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | ryż biały gotowany na mleku | ryż biały gotowany na mleku | ryż biały gotowany na mleku | ryż biały gotowany na mleku | ||||||||
| szynka drobiowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa | |||||||||
| pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | kapuśniak | zupa koperkowa niezabielana | zupa koperkowa niezabielana | zupa koperkowa niezabielana | ||||||||
| smażone kotlety mielone | gotowane jeżyki drobiowe | gotowane jeżyki drobiowe | gotowane jeżyki drobiowe | |||||||||
| ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
| korek z ogórka | kalafior gotowany | kalafior gotowany | kalafior gotowany | |||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | Kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | ogonówka | ||||||||
| mandarynka | mandarynka | mandarynka | mus owocowy | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
| skład posiłku | serek homogenizowany waniliowy | serek homogenizowany waniliowy | sok warzywny | sok/ serek homogenizowany waniliowy | ||||||||
| chleb żytni | ||||||||||||
| ogonówka | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2344 kcal | 2297 kcal | 2346 kcal | 2025/ 2205 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 86,17 g | 85,70 g | 101,07 g | 77,65/ 85,69 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 311,65 g | 349,78 g | 340,41 g | 324,97/ 353,40 g | ||||||||
| 92,21 g | 96,60 g | 60,52 g | 78,99/ 90,64 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 89,02 g | 67,26 g | 68,39 g | 50,88/ 54,77 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 36,16 g | 33,89 g | 32,19 g | 24,50/ 27,33 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 21,20 g | 21,82 g | 36,75 g | 23,04/ 22,39 g | ||||||||
| sól | 13,26 g | 11.37 g | 10,67 g | 11,69/ 11,75 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
