top spzoz

Jadłospis - czwartek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kasza manna gotowana na mleku kasza manna gotowana na mleku kasza manna gotowana na mleku kasza manna gotowana na mleku
jajko gotowane na twardo jajko gotowane na twardo jajko gotowane na twardo mozaika drobiowa
sałata masłowa sałata masłowa sałata masłowa sałata masłowa
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa owocowa z makaronem zupa owocowa z makaronem niezabielana krupnik krupnik/ zupa owocowa z makaronem niezabielana
pieczeń wieprzowa w sosie pieczarkowym gotowane paluszki drobiowe z ziołami gotowane paluszki drobiowe z ziołami
gotowana kasza jęczmienna perłowa gotowana kasza jęczmienna perłowa gotowana kasza jęczmienna perłowa gotowane paluszki drobiowe z ziołami
buraczki gotowane buraczki gotowane surówka domowa gotowana kasza jęczmienna perłowa
kompot owocowy kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru surówka domowa/ buraczki gotowane
      kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku Kolacja 17:00- 18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku szynka wieprzowa szynka wieprzowa  szynka wieprzowa szynka wieprzowa
gruszka gruszka gruszka gotowana marchew mini
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00- 22:00
skład posiłku serek homogenizowany waniliowy serek homogenizowany waniliowy sok warzywny sok warzywny/ serek homogenizowany waniliowy
chleb żytni 
ser żółty
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2567 kcal 2353 kcal 2602 kcal 2155/2326 kcal
białko ogółem 84,80 g 81,63 g 107,70 g 82,12/ 82,94 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 408,53 g 376,36 g 370,15 g 323,22/ 369,34 g
127,19 g 126,74 g 67,53 g 64,03/ 120,26 g
tłuszcz, w tym 71,56 g 62,66 g 81,69 g 66,03/ 62,61 g
nasycone kw. tł. 35,22 g 31,93 g 35,40 g 25,96/ 30,60 g
błonnik pokarmowy 23,62 g 19,26 g 41,83 g 30,37/ 20,58 g
sól 6,78 g 8,76 g 13,96 g 14,16/ 8,71 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl