Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | kasza manna gotowana na mleku | kasza manna gotowana na mleku | kasza manna gotowana na mleku | kasza manna gotowana na mleku | ||||||||
| jajko gotowane na twardo | jajko gotowane na twardo | jajko gotowane na twardo | mozaika drobiowa | |||||||||
| sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | zupa owocowa z makaronem | zupa owocowa z makaronem niezabielana | krupnik | krupnik/ zupa owocowa z makaronem niezabielana | ||||||||
| pieczeń wieprzowa w sosie pieczarkowym | gotowane paluszki drobiowe z ziołami | gotowane paluszki drobiowe z ziołami | ||||||||||
| gotowana kasza jęczmienna perłowa | gotowana kasza jęczmienna perłowa | gotowana kasza jęczmienna perłowa | gotowane paluszki drobiowe z ziołami | |||||||||
| buraczki gotowane | buraczki gotowane | surówka domowa | gotowana kasza jęczmienna perłowa | |||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | surówka domowa/ buraczki gotowane | |||||||||
| kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||||
| rodzaj posiłku | Kolacja 17:00- 18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | szynka wieprzowa | szynka wieprzowa | szynka wieprzowa | szynka wieprzowa | ||||||||
| gruszka | gruszka | gruszka | gotowana marchew mini | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
| skład posiłku | serek homogenizowany waniliowy | serek homogenizowany waniliowy | sok warzywny | sok warzywny/ serek homogenizowany waniliowy | ||||||||
| chleb żytni | ||||||||||||
| ser żółty | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2567 kcal | 2353 kcal | 2602 kcal | 2155/2326 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 84,80 g | 81,63 g | 107,70 g | 82,12/ 82,94 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 408,53 g | 376,36 g | 370,15 g | 323,22/ 369,34 g | ||||||||
| 127,19 g | 126,74 g | 67,53 g | 64,03/ 120,26 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 71,56 g | 62,66 g | 81,69 g | 66,03/ 62,61 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 35,22 g | 31,93 g | 35,40 g | 25,96/ 30,60 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 23,62 g | 19,26 g | 41,83 g | 30,37/ 20,58 g | ||||||||
| sól | 6,78 g | 8,76 g | 13,96 g | 14,16/ 8,71 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
