Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa |
|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 |
| skład posiłku | płatki owsiane gotowane na mleku | płatki owsiane gotowane na mleku | płatki owsiane gotowane na mleku | płatki owsiane gotowane na mleku |
| polędwica sopocka | polędwica sopocka | polędwica sopocka | polędwica sopocka | |
| pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 |
| skład posiłku | rosół z makaronem | rosół z makaronem | rosół z makaronem | rosół z makaronem |
| smażone udko w panierce | gotowane udko w sosie jarzynowym | gotowane udko w sosie jarzynowym | gotowane udko w sosie jarzynowym | |
| ryż biały gotowany | ryż biały gotowany | ryż brązowy gotowany | ryż biały gotowany | |
| surówka z parzonej czerwonej kapusty z olejem rzepakowym |
surówka z parzonej czerwonej kapust z olejem rzepakowym |
surówka z parzonej czerwonej kapusty z olejem rzepakowym |
surówka z parzonej czerwonej kapusty z olejem rzepakowym |
|
| kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |
| rodzaj posiłku | ||||
| skład posiłku | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska |
| mandarynka | mandarynka | mandarynka | gotowany kalafior | |
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 |
| skład posiłku | ciastka kruche | ciastka kruche | mus owocowy bez dodatku cukru | mus owocowy bez dodatku cukru/ ciastka kruche |
| chleb żytni | ||||
| serek lekki | ||||
wartości odżywcze |
||||
| wartość energetyczna | 2814 kcal | 2793 kcal | 2661 kcal | 2317/ 2784 kcal |
| białko ogółem | 99,70 g | 99,91 g | 121,86 g | 98,13/ 101,65 g |
| węglowodany ogółem, w tym cukry |
396,55 g | 389,61 g | 340,01 g | 295,44/ 386,21 g |
| 124,54 g | 126,03 g | 64,14 g | 62,30/ 121,63 g | |
| tłuszcz, w tym | 97,42 g | 97,40 g | 94,36 g | 87,01/ 97,38 g |
| nasycone kw. tł. | 35,59 g | 37,07 g | 33,50 g | 33,34/ 37,08 g |
| błonnik pokarmowy | 24,10 g | 20,92 g | 40,25 g | 23,26/ 21,75 g |
| sól | 13,28 g | 11,95 g | 10,36 g | 12,00 g |
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
