Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | płatki kukurydziane z mlekiem | płatki kukurydziane z mlekiem | płatki kukurydziane z mlekiem | płatki kukurydziane z mlekiem | ||||||||
ser żółty | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | |||||||||
pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa z łupanego grochu | zupa z fasolki szparagowej niezabielana | zupa z fasolki szparagowej niezabielana | zupa z fasolki szparagowej niezabielana | ||||||||
kopytka | gotowane risotto z białego ryżu z mięsem i warzywami | gotowane risotto z brązowego ryżu z mięsem i warzywami | gotowane risotto z białego ryżu z mięsem i warzywami | |||||||||
surówka z ogórka kiszonego z olejem rzepakowym | ||||||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | polędwica sopocka | polędwica sopocka | polędwica sopocka | polędwica sopocka | ||||||||
mandarynka | mandarynka | mandarynka | gotowany kalafior | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | banan | banan | banan z jogurtem naturalnym | banan | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
kiełbasa szynkowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2678 kcal | 2120 kcal | 2239 kcal | 1951/ 2111 kcal | ||||||||
białko ogółem | 95,23 g | 81,00 g | 103,45 g | 82,92/ 82,74 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 393,09 g | 338,62 g | 327,71 g | 294,04/ 335,22 g | ||||||||
131,55 g | 119,63 g | 67,74 g | 73,22/ 115,23 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 88,39 g | 55,02 g | 62,60 g | 55,43/ 55,00 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 37,87 g | 26,27 g | 28,20 g | 26,30/ 26,28 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 33,44 g | 23,44 g | 40,89 g | 24,92/ 24,37 g | ||||||||
sól | 17,75 g | 10,22 g | 9,70 g | 10,27 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)