top spzoz

Jadłospis - piątek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kasza gryczana gotowana na mleku kasza gryczana gotowana na mleku kasza gryczana gotowana na mleku kasza gryczana gotowana na mleku
ser twarogowy, dżem owocowy ser twarogowy, dżem owocowy ser twarogowy ser twarogowy/ ser twarogowy, dżem
kalafior gotowany kalafior gotowany kalafior gotowany kalafior gotowany
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa fasolowa zupa pomidorowa drwala zupa pomidorowa drwala zupa pomidorowa drwala
gotowany makaron penne w sosie serowo-
pieczarkowym
gotowany biały makaron z serem twarogowym i
masłem
gotowany brązowy makaron z serem
twarogowym i masłem
gotowany biały makaron z serem twarogowym i
masłem
kompot owocowy kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukry kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku pasta kanapkowa z jajek i wędliny pasta kanapkowa z jajek i wędliny pasta kanapkowa z jajek i wędliny mozaika drobiowa
gruszka gruszka gruszka brokuł gotowany
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00- 22:00
skład posiłku jogurt owocowy jogurt owocowy sok warzywny sok warzywny/ jogurt owocowy
chleb żytni
mozaika drobiowa
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2629 kcal 2546 kcal 2702 kcal 2148/ 2385 kcal
białko ogółem 103,95 g 103,55 g 126,14 g 100,65/ 99,64 g
węglowodany ogółem, w tym
cukry
348,83 g 327,96 g 313,24 g 255,71/ 315,74 g
126,21 g 132,61 g 69,60 g 63,11/ 122,71 g
tłuszcz, w tym 97,53 g 96,23 g 108,19 g 85,35/ 85,40 g
nasycone kw. tł. 47,33 g 47,96 g 50,02 g 39,90/ 40,39 g
błonnik pokarmowy 29,85 g 20,97 g 42,63 g 21,91/ 20,61 g
sól 9,65 g 8,14 g 6,38 g 7,17/ 7,33 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl