top spzoz

Jadłospis - środa

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kasza manna gotowana na mleku kasza manna gotowana na mleku kasza manna gotowana na mleku kasza manna gotowana na mleku
ser twarogowy z jogurtem naturalnym ser twarogowy z jogurtem naturalnym ser twarogowy z jogurtem naturalnym ser twarogowy z jogurtem naturalnym
kiwi kiwi kiwi kalafior gotowany
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku barszcz czerwony barszcz czerwony niezabielany barszcz czerwony niezabielany barszcz czerwony niezabielany
gotowane pierogi z mięsem wieprzowym i kapustą kwaszoną gotowany zraz drobiowy w sosie jarzynowym gotowany zraz drobiowy w sosie jarzynowym gotowany zraz drobiowy w sosie jarzynowym
ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane
surówka la paloma gotowany bukiet warzyw gotowany bukiet warzyw gotowany bukiet warzyw
kompot owocowy kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku pasztet drobiowy kiełbasa żywiecka kiełbasa żywiecka kiełbasa żywiecka
ogórek kiszony sałata masłowa sałata masłowa sałata masłowa
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00- 22:00
skład posiłku drożdżówka drożdżówka sok warzywny sok warzywny/ drożdżówka
chleb żytni  
polędwica drobiowa
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2722 kcal 2563 kcal 2590 kcal 2116/ 2428 kcal
białko ogółem 99,77 g 100,32 g 128,38 g 98,39/ 100,38 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 396,04 g 389,35 g 362,45 g 298,23/ 365,64 g
130,16 g 131,26 g 82,92 g 67,11/ 112,68 g
tłuszcz, w tym 89,40 g 74,05 g 77,03 g 64,13/ 68,53 g
nasycone kw. tł. 38,32 g 34,38 g 33,53 g 31,37/ 33,97 g
błonnik pokarmowy 31,70 g 28,10 g 41,60 g 23,38/ 22,99 g
sól 9,45 g 8,33 g 8,02 g 4,27 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl