Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | kasza manna gotowana na mleku | kasza manna gotowana na mleku | kasza manna gotowana na mleku | kasza manna gotowana na mleku | ||||||||
ser twarogowy z jogurtem naturalnym | ser twarogowy z jogurtem naturalnym | ser twarogowy z jogurtem naturalnym | ser twarogowy z jogurtem naturalnym | |||||||||
kiwi | kiwi | kiwi | kalafior gotowany | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | barszcz czerwony | barszcz czerwony niezabielany | barszcz czerwony niezabielany | barszcz czerwony niezabielany | ||||||||
gotowane pierogi z mięsem wieprzowym i kapustą kwaszoną | gotowany zraz drobiowy w sosie jarzynowym | gotowany zraz drobiowy w sosie jarzynowym | gotowany zraz drobiowy w sosie jarzynowym | |||||||||
ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ||||||||||
surówka la paloma | gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pasztet drobiowy | kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | ||||||||
ogórek kiszony | sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | drożdżówka | drożdżówka | sok warzywny | sok warzywny/ drożdżówka | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
polędwica drobiowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2722 kcal | 2563 kcal | 2590 kcal | 2116/ 2428 kcal | ||||||||
białko ogółem | 99,77 g | 100,32 g | 128,38 g | 98,39/ 100,38 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 396,04 g | 389,35 g | 362,45 g | 298,23/ 365,64 g | ||||||||
130,16 g | 131,26 g | 82,92 g | 67,11/ 112,68 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 89,40 g | 74,05 g | 77,03 g | 64,13/ 68,53 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 38,32 g | 34,38 g | 33,53 g | 31,37/ 33,97 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 31,70 g | 28,10 g | 41,60 g | 23,38/ 22,99 g | ||||||||
sól | 9,45 g | 8,33 g | 8,02 g | 4,27 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)