Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | ||||||||
pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | krupnik ryżowy | krupnik ryżowy | krupnik ryżowy | krupnik ryżowy | ||||||||
smażony zraz wieprzowy z cebulą | gotowany zraz drobiowy w sosie jarzynowym | gotowany zraz drobiowy w sosie jarzynowym | gotowany zraz drobiowy w sosie jarzynowym | |||||||||
ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
surówka kalafiori z olejem rzepakowym | surówka kalafiori z olejem rzepakowym | surówka kalafiori z olejem rzepakowym | gotowana marchew z kalafiorem | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | rolada z indyka | rolada z indyka | rolada z indyka | rolada z indyka | ||||||||
pomarańcza | pomarańcza | pomarańcza | brokuł gotowany | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | mus owocowy | mus owocowy | mus owocowy | mus owocowy | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
ser żółty | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2229 kcal | 2105 kcal | 2362 kcal | 1692/ 1852 kcal | ||||||||
białko ogółem | 66,16 g | 67,39 g | 93,38 g | 68,57/ 68,39 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 353,43 g | 339,43 g | 338,16 g | 265,46/ 306,64 g | ||||||||
103,14 g | 101,04 g | 56,05 g | 30,87/ 72,88 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 67,43 g | 58,44 g | 74,78 g | 43,68/ 43,25 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 21,75 g | 20,95 g | 29,26 g | 20,01/ 19,99 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 30,47 g | 26,00 g | 39,43 g | 20,91/ 20,26 g | ||||||||
sól | 16,30 g | 11,73 g | 11,06 g | 7,74 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)