Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa |
---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 |
skład posiłku | płatku kukurydziane z mlekiem | płatki kukurydziane z mlekiem | płatki kukurydziane z mlekiem | płatki kukurydziane z mlekiem |
polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | |
pomarańcza | pomarańcza | pomarańcza | kalafior gotowany | |
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 |
skład posiłku | rosół z makaronem | rosół z makaronem | rosół z makaronem | rosół z makaronem |
smażone udko panierowane | gotowane udko w sosie ziołowym | gotowane udko w sosie ziołowym | gotowane udko w sosie ziołowym | |
ryż biały gotowany | ryż biały gotowany | ryż brązowy gotowany | ryż biały gotowany | |
surówka z czerwonej kapusty z olejem rzepakowym |
surówka z czerwonej kapusty z olejem rzepakowym |
surówka z czerwonej kapusty z olejem rzepakowym |
surówka z czerwonej kapusty z olejem rzepakowym |
|
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 |
skład posiłku | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | szynka wieprzowa |
pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 |
skład posiłku | jogurt grecki | jogurt grecki | jogurt grecki | jogurt grecki |
chleb żytni | ||||
szynka wieprzowa | ||||
wartości odżywcze |
||||
wartość energetyczna | 2626 kcal | 2605 kcal | 2754 kcal | 2314/ 2465 kcal |
białko ogółem | 103,12 g | 103,33 g | 125,21 g | 105,48/ 104,58 g |
węglowodany ogółem, w tym cukry |
355,02 g | 348,08 g | 345,18 g | 295,65/ 335,27 g |
115,72 g | 117,21 g | 72,67 g | 64,88/ 106,17 g | |
tłuszcz, w tym | 93,70 g | 93,68 g | 101,53 g | 83,80/ 83,25 g |
nasycone kw. tł. | 37,66 g | 39,14 g | 40,80 g | 33,20/ 33,16 g |
błonnik pokarmowy | 24,49 g | 21,31 g | 39,78 g | 21,99/ 20,62 g |
sól | 13,60 g | 12,27 g | 10,68 g | 11,53/ 11,50 g |
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)