Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | kasza manna gotowana na mleku | kasza manna gotowana na mleku | kasza manna gotowana na mleku | kasza manna gotowana na mleku | ||||||||
| ser twarogowy, dżem owocowy | ser twarogowy, dżem owocowy | ser twarogowy | ser twarogowy/ ser twarogowy, dżem | |||||||||
| jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | barszcz czerwony | barszcz czerwony niezabielany | barszcz czerwony niezabielany | barszcz czerwony niezabielany | ||||||||
| gotowane pyzy z mięsem mielonym | gotowany filet drobiowy w sosie koperkowym | gotowany filet drobiowy w sosie koperkowym | gotowany filet drobiowy w sosie koperkowym | |||||||||
| surówka domowa z olejem rzepakowym | ||||||||||||
| kompot owocowy | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
| surówka domowa z olejem rzepakowym | surówka domowa z olejem rzepakowym | gotowana marchew z kalafiorem | ||||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | ogonówka | ogonówka | ogonówka | ogonówka | ||||||||
| gruszka | gruszka | gruszka | brokuł gotowany | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
| skład posiłku | serek homogenizowany waniliowy | serek homogenizowany waniliowy | sok warzywny | sok warzywny/ serek homogenizowany waniliowy | ||||||||
| chleb żytni | ||||||||||||
| mozaika drobiowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2902 kcal | 2599 kcal | 2598 kcal | 2175/ 2419 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 98,89 g | 110,62 g | 125,38 g | 111,30/ 112,69 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 418,27 g | 407,92 g | 380,94 g | 326,07/ 381,40 g | ||||||||
| 153,61 g | 156,66 g | 102,27 g | 97,70/ 136,55 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 100,33 g | 65,47 g | 69,19 g | 53,08/ 55,23 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 43,34 g | 30,64 g | 28,67 g | 27,93/ 29,95 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 33,32 g | 29,74 g | 44,27 g | 26,04/ 24,29 g | ||||||||
| sól | 9,65 g | 11,06 g | 9,36 g | 8,04/ 8,14 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
