Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | ||||||||
| jabłko | jabłko | jabłko | jabłko | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | zacierka | zacierka | zacierka | zacierka | ||||||||
| gotowany gulasz wieprzowo- warzywny | gotowany gulasz drobiowo- warzywny | gotowany gulasz drobiowo- warzywny | gotowany gulasz drobiowo- warzywny | |||||||||
| kasza jęczmienna perłowa gotowana | kasza jęczmienna perłowa gotowana | kasza jęczmienna perłowa gotowana | kasza jęczmienna perłowa gotowana | |||||||||
| surówka z kapusty pekińskiej | surówka z kapusty pekińskiej | surówka z kapusty pekińskiej | surówka z kapusty pekińskiej | |||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | ||||||||
| gruszka | gruszka | gruszka | kalafior gotowany | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
| skład posiłku | ciastka kruche | ciastka kruche | sok | sok/ ciastka kruche | ||||||||
| chleb żytni | ||||||||||||
| jogurt grecki | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2534 kcal | 2386 kcal | 2453 kcal | 2031/ 2339 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 73,70 g | 73,26 g | 94,17 g | 71,96/ 74,70 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 401,42 g | 382,60 g | 371,65 g | 312,99/ 369,76 g | ||||||||
| 116,72 g | 118,11 g | 87,67 g | 80,87/ 108,27 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 77,11 g | 68,50 g | 70,20 g | 60,71/ 68,38 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 28,36 g | 27,83 g | 28,55 g | 25,03/ 27,80 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 30,81 g | 26,96 g | 39,61 g | 26,47/ 26,60 g | ||||||||
| sól | 13,83 g | 13,26 g | 11,68 g | 13,32/ 13,30 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
