Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | ryż biały gotowany na mleku | ryż biały gotowany na mleku | ryż biały gotowany na mleku | ryż biały gotowany na mleku | ||||||||
szynka drobiowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa | |||||||||
banan | banan | banan z jogurtem naturalnym | banan | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa owocowa z makaronem | zupa owocowa z makaronem niezabielana | krupnik | krupnik/ zupa owocowa z makaronem niezabielana | ||||||||
smażone frykadele wieprzowe z serem żółtym | gotowane paluszki drobiowe z ziołami | gotowane paluszki drobiowe z ziołami | ||||||||||
kasza jęczmienna perłowa gotowana | kasza jęczmienna perłowa gotowana | gotowane paluszki drobiowe z ziołami | ||||||||||
kasza jęczmienna perłowa gotowana | buraczki gotowane | surówka z kapusty | kasza jęczmienna perłowa gotowana | |||||||||
buraczki gotowane | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | surówka z kapusty/ buraczki gotowane | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | ||||||||
sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | biszkopty | biszkopty | mus owocowy | mus owocowy/ biszkopty | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
mozaika drobiowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2607 kcal | 2428 kcal | 2479 kcal | 2184/ 2428 kcal | ||||||||
białko ogółem | 77,88 g | 76,58 g | 95,55 g | 75,70/ 76,58 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 431,16 g | 410,43 g | 375,13 g | 342,18/ 410,43 g | ||||||||
137,92 g | 137,90 g | 62,79 g | 73,12/ 137,90 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 68,53 g | 57,74 g | 70,63 g | 62,94/ 57,74 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 30,17 g | 26,81 g | 25,93 g | 24,76/ 26,81 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 22,57 g | 18,75 g | 40,70 g | 28,94/ 18,75 g | ||||||||
sól | 8,24 g | 9,54 g | 13,67 g | 15,11/ 9,54 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)