Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | kasza jaglana gotowana na mleku | kasza jaglana gotowana na mleku | kasza jaglana gotowana na mleku | kasza jaglana gotowana na mleku | ||||||||
ser twarogowy, dżem owocowy | ser twarogowy, dżem owocowy | ser twarogowy | ser twarogowy | |||||||||
gruszka | gruszka | gruszka | brokuł gotowany | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa chłopska | zacierka | zacierka | zacierka | ||||||||
smażone naleśniki z serem twarogowym, śmietaną i cukrem pudrem | gotowany pulpet z ryby | gotowany pulpet z ryby | gotowany pulpet z ryby | |||||||||
ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ||||||||||
kompot owocowy | surówka z selera | surówka z selera | surówka z selera | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | sałatka jarzynowa | ogonówka | ogonówka | ogonówka | ||||||||
ogonówka | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | drożdżówka | drożdżówka | mus owocowy | mus owocowy | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
szynka drobiowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2666 kcal | 2511 kcal | 2427 kcal | 2094/ 2418 kcal | ||||||||
białko ogółem | 93,83 g | 94,11 g | 112,77 g | 95,44/ 99,62 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 415,86 g | 421,96 g | 375,83 g | 323,26/ 391,08 g | ||||||||
143,04 g | 163,78 g | 88,79 g | 81,99/ 136,08 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 75,61 g | 57,16 g | 57,74 g | 53,19/ 58,12 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 36,07 g | 29,62 g | 28,00 g | 27,31/ 30,17 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 24,73 g | 32,25 g | 45,42 g | 32,28/ 31,49 g | ||||||||
sól | 6,80 g | 12,73 g | 12,15 g | 12,75 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)