Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | ryż biały gotowany na mleku | ryż biały gotowany na mleku | ryż biały gotowany na mleku | ryż biały gotowany na mleku | ||||||||
| mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | |||||||||
| banan | banan | banan z jogurtem naturalnym | banan | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | kapuśniak z białej kapusty | zupa koperkowa niezabielana | zupa koperkowa niezabielana | zupa koperkowa niezabielana | ||||||||
| smażony kotlet mielony | gotowany biały makaron z mięsem drobiowym i warzywami | gotowany brązowy makaron z mięsem mielonym i warzywami | gotowany biały makaron z mięsem mielonym i warzywami | |||||||||
| ziemniaki gotowane | ||||||||||||
| korek z ogórka świeżego | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
| kompot owocowy | ||||||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | szynka wieprzowa | szynka wieprzowa | szynka wieprzowa | szynka wieprzowa | ||||||||
| jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
| skład posiłku | jogurt owocowy | jogurt owocowy | sok | sok/ jogurt owocowy | ||||||||
| chleb żytni | ||||||||||||
| serek lekki | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2348 kcal | 2338 kcal | 2545 kcal | 2152/ 2338 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 84,91 g | 92,56 g | 123,03 g | 89,98/ 92,56 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 340,96 g | 376,70 g | 374,28 g | 334,83/ 376,70 g | ||||||||
| 131,02 g | 136,31 g | 83,81 g | 94,57/ 136,31 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 77,39 g | 57,07 g | 65,59 g | 56,18/ 57,07 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 28,82 g | 26,06 g | 25,79 g | 25,02/ 26,06 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 24,66 g | 24,56 g | 45,60 g | 26,26/ 24,56 g | ||||||||
| sól | 12,50 g | 6,60 g | 8,87 g | 6,42/ 6,60 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
