top spzoz

Jadłospis - wtorek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku ryż biały gotowany na mleku ryż biały gotowany na mleku ryż biały gotowany na mleku ryż biały gotowany na mleku
mozaika drobiowa mozaika drobiowa mozaika drobiowa mozaika drobiowa
banan banan banan z jogurtem naturalnym banan
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku kapuśniak z białej kapusty zupa koperkowa niezabielana zupa koperkowa niezabielana zupa koperkowa niezabielana
smażony kotlet mielony gotowany biały makaron z mięsem drobiowym i warzywami gotowany brązowy makaron z mięsem mielonym i warzywami gotowany biały makaron z mięsem mielonym i warzywami
ziemniaki gotowane
korek z ogórka świeżego kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
kompot owocowy      
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku szynka wieprzowa szynka wieprzowa szynka wieprzowa szynka wieprzowa
jabłko jabłko jabłko jabłko gotowane
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00- 22:00
skład posiłku jogurt owocowy jogurt owocowy sok sok/ jogurt owocowy
chleb żytni  
serek lekki
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2348 kcal 2338 kcal 2545 kcal 2152/ 2338 kcal
białko ogółem 84,91 g 92,56 g 123,03 g 89,98/ 92,56 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 340,96 g 376,70 g 374,28 g 334,83/ 376,70 g
131,02 g 136,31 g 83,81 g 94,57/ 136,31 g
tłuszcz, w tym 77,39 g 57,07 g 65,59 g 56,18/ 57,07 g
nasycone kw. tł. 28,82 g 26,06 g 25,79 g 25,02/ 26,06 g
błonnik pokarmowy 24,66 g 24,56 g 45,60 g 26,26/ 24,56 g
sól 12,50 g 6,60 g 8,87 g 6,42/ 6,60 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl