Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa |
---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 |
skład posiłku | kasza gryczana gotowana na mleku | kasza gryczana gotowana na mleku | kasza gryczana gotowana na mleku | kasza gryczana gotowana na mleku |
ser twarogowy z jogurtem naturalnym | ser twarogowy z jogurtem naturalnym | ser twarogowy z jogurtem naturalnym | ser twarogowy z jogurtem naturalnym | |
mandarynka | mandarynka | mandarynka | gotowana marchew mini | |
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 |
skład posiłku | kapuśniak | krupnik jaglany | krupnik jaglany | krupnik jaglany |
gotowane pierogi z ryżem i serem twarogowym |
gotowany biały makaron z serem twarogowym i masłem |
gotowany brązowy makaron z serem twarogowym i masłem |
gotowany biały makaron z serem twarogowym i masłem |
|
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 |
skład posiłku | sałatka jarzynowa | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska |
kiełbasa krakowska | pomidor | pomidor | pomidor | |
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 |
skład posiłku | jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane |
chleb żytni | ||||
jogurt grecki | ||||
wartości odżywcze |
||||
wartość energetyczna | 2644 kcal | 2459 kcal | 2813 kcal | 2303/ 2463 kcal |
białko ogółem | 103,30 g | 99,12 g | 130,88 g | 99,96/ 99,78 g |
węglowodany ogółem, w tym cukry |
382,57 g | 355,86 g | 369,63 g | 316,20/ 357,38 g |
120,77 g | 119,13 g | 78,89 g | 75,08/ 118,09 g | |
tłuszcz, w tym | 83,63 g | 76,03 g | 92,99 g | 76,56/ 76,13 g |
nasycone kw. tł. | 36,47 g | 40,51 g | 47,62 g | 40,57/ 40,55 g |
błonnik pokarmowy | 24,85 g | 19,59 g | 39,58 g | 22,75/ 22,10 g |
sól | 10,01 g | 8,62 g | 7,18 g | 8,76 g |
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)