Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa |
---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 |
skład posiłku | płatki owsiane na mleku | płatki owsiane na mleku | płatki owsiane na mleku | płatki owsiane na mleku |
polędwica sopocka | polędwica sopocka | polędwica sopocka | polędwica sopocka | |
kiwi | kiwi | kiwi | kalafior gotowany | |
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 |
skład posiłku | zupa jarzynowa | zupa jarzynowa bez śmietany | zupa jarzynowa bez śmietany | zupa jarzynowa bez śmietany |
gotowane łazanki z kapustą kwaszoną i mięsem wieprzowym |
gotowany zraz drobiowy w sosie jarzynowym | gotowany zraz drobiowy w sosie jarzynowym | gotowany zraz drobiowy w sosie jarzynowym | |
kompot owocowy | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |
surówka z kapusty pekińskiej z olejem rzepakowym |
surówka z kapusty pekińskiej z olejem rzepakowym |
surówka z kapusty pekińskiej z olejem rzepakowym |
||
kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 |
skład posiłku | szynka drobiowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa |
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 |
skład posiłku | jogurt owocowy | jogurt owocowy | sok | sok/ jogurt owocowy |
chleb żytni | ||||
kiełbasa szynkowa | ||||
wartości odżywcze |
||||
wartość energetyczna | 2457 kcal | 2401 kcal | 2556 kcal | 2253/ 2382 kcal |
białko ogółem | 94,13 g | 90,34 g | 103,52 g | 86,80/ 91,87 g |
węglowodany ogółem, w tym cukry |
375,75 g | 377,86 g | 394,23 g | 349,09/ 372,57 g |
113,78 g | 132,51 g | 106,81 g | 105,52/ 128,18 g | |
tłuszcz, w tym | 71,08 g | 65,62 g | 68,47 g | 63,87/ 65,39 g |
nasycone kw. tł. | 30,51 g | 26,69 g | 25,94 g | 25,36/ 25,63 g |
błonnik pokarmowy | 29,92 g | 29,67 g | 42,65 g | 30,56/ 30,36 g |
sól | 11,39 g | 7,77 g | 6,92 g | 7,65/ 7,81 g |
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)