Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa |
---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 |
skład posiłku | ryż biały gotowany na mleku | ryż biały gotowany na mleku | ryż biały gotowany na mleku | ryż biały gotowany na mleku |
jajko gotowane na twardo | jajko gotowane na twardo | jajko gotowane na twardo | kiełbasa szynkowa | |
pomarańcza | pomarańcza | pomarańcza | brokuł gotowany | |
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 |
skład posiłku | zupa pieczarkowa | zupa z fasolki szparagowej niezabielana | zupa z fasolki szparagowej niezabielana | zupa z fasolki szparagowej niezabielana |
smażone naleśniki z serem twarogowym, śmietaną i cukrem pudrem |
gotowany biały makaron z serem twarogowym i masłem |
gotowany brązowy makaron z serem twarogowym i masłem |
gotowany biały makaron z serem twarogowym i masłem |
|
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 |
skład posiłku | ser żółty | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa |
sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | |
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 |
skład posiłku | jogurt owocowy | jogurt owocowy | sok | sok/ jogurt owocowy |
chleb żytni | ||||
rolada schabowa | ||||
wartości odżywcze |
||||
wartość energetyczna | 2418 kcal | 2134 kcal | 2393 kcal | 1958/ 2087 kcal |
białko ogółem | 86,04 g | 82,31 g | 104,62 g | 82,00/ 87,07 g |
węglowodany ogółem, w tym cukry |
328,76 g | 315,86 g | 336,76 g | 279,69/ 303,17 g |
115,63 g | 105,21 g | 79,14 g | 71,54/ 94,20 g | |
tłuszcz, w tym | 88,61 g | 64,29 g | 71,98 g | 60,98/ 62,50 g |
nasycone kw. tł. | 43,00 g | 35,65 g | 50,56 g | 33,64/ 34,91 g |
błonnik pokarmowy | 18,47 g | 17,29 g | 37,85 g | 16,80/ 16,60 g |
sól | 8,98 g | 7,76 g | 6,00 g | 8,51/ 8,67 g |
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)