top spzoz

Jadłospis - piątek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku ryż biały gotowany na mleku ryż biały gotowany na mleku ryż biały gotowany na mleku ryż biały gotowany na mleku
jajko gotowane na twardo jajko gotowane na twardo jajko gotowane na twardo kiełbasa szynkowa
pomarańcza pomarańcza pomarańcza brokuł gotowany
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa pieczarkowa zupa z fasolki szparagowej niezabielana zupa z fasolki szparagowej niezabielana zupa z fasolki szparagowej niezabielana
smażone naleśniki z serem twarogowym,
śmietaną i cukrem pudrem
gotowany biały makaron z serem
twarogowym i masłem
gotowany brązowy makaron z serem
twarogowym i masłem
gotowany biały makaron z serem
twarogowym i masłem
kompot owocowy kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku ser żółty polędwica drobiowa polędwica drobiowa polędwica drobiowa
sałata masłowa sałata masłowa sałata masłowa sałata masłowa
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00- 22:00
skład posiłku jogurt owocowy jogurt owocowy sok sok/ jogurt owocowy
chleb żytni
rolada schabowa
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2418 kcal 2134 kcal 2393 kcal 1958/ 2087 kcal
białko ogółem 86,04 g 82,31 g 104,62 g 82,00/ 87,07 g
węglowodany ogółem, w tym
cukry
328,76 g 315,86 g 336,76 g 279,69/ 303,17 g
115,63 g 105,21 g 79,14 g 71,54/ 94,20 g
tłuszcz, w tym 88,61 g 64,29 g 71,98 g 60,98/ 62,50 g
nasycone kw. tł. 43,00 g 35,65 g 50,56 g 33,64/ 34,91 g
błonnik pokarmowy 18,47 g 17,29 g 37,85 g 16,80/ 16,60 g
sól 8,98 g 7,76 g 6,00 g 8,51/ 8,67 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl