Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa |
|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 |
| skład posiłku | szynka wieprzowa | szynka wieprzowa | szynka wieprzowa | szynka wieprzowa |
| ser żółty | ser twarogowy | ser twarogowy | ser twarogowy | |
| mandarynka | mandarynka | mandarynka | brokuł gotowany | |
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 |
| skład posiłku | rosół z makaronem | rosół z makaronem | rosół z makaronem | rosół z makaronem |
| gotowany filet drobiowy w sosie jarzynowym | gotowany filet drobiowy w sosie jarzynowym | gotowany filet drobiowy w sosie jarzynowym | gotowany filet drobiowy w sosie jarzynowym | |
| ryz biały gotowany | ryż biały gotowany | ryż brązowy gotowany | ryż biały gotowany | |
| gotowana marchew mini | gotowana marchew mini | gotowana marchew mini | gotowana marchew mini | |
| kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 |
| skład posiłku | rolada z indyka | rolada z indyka | rolada z indyka | rolada z indyka |
| jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 |
| skład posiłku | jogurt grecki | jogurt grecki | jogurt grecki | jogurt grecki |
| chleb żytni | ||||
| mozaika drobiowa | ||||
wartości odżywcze |
||||
| wartość energetyczna | 2480 kcal | 2350 kcal | 2511 kcal | 2241/ 2351 kcal |
| białko ogółem | 129,83 g | 124,93 g | 142,34 g | 127,39/ 127,21 g |
| węglowodany ogółem, w tym cukry |
347,98 g | 330,74 g | 336,65 g | 299,90/ 328,58 g |
| 94,69 g | 97,28 g | 52,67 g | 64,29/ 93,80 g | |
| tłuszcz, w tym | 69,08 g | 63,77 g | 71,19 g | 64,44/ 64,01 g |
| nasycone kw. tł. | 34,05 g | 29,63 g | 29,99 g | 29,69/ 29,67 g |
| błonnik pokarmowy | 24,89 g | 21,17 g | 39,96 g | 22,84/ 22,19 g |
| sól | 13,48 g | 12,19 g | 10,60 g | 12,20 g |
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
