Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | rolada schabowa | rolada schabowa | rolada schabowa | rolada schabowa | ||||||||
ser twarogowy | ser twarogowy | ser twarogowy | ser twarogowy | |||||||||
pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa pomidorowa z makaronem | zupa pomidorowa z makaronem niezabielana | zupa pomidorowa z makaronem niezabielana | zupa pomidorowa z makaronem niezabielana | ||||||||
schab gotowany w sosie jarzynowym | ||||||||||||
ziemniaki gotowane | schab gotowany w sosie jarzynowym | schab gotowany w sosie jarzynowym | schab gotowany w sosie jarzynowym | |||||||||
gotowany bukiet warzyw | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
kompot owocowy | gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | ogonówka | ogonówka | ogonówka | ogonówka | ||||||||
ser topiony | miód | serek lekki | serek lekki/ miód | |||||||||
ciasto | ciasto | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | |||||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | sok owocowy | sok owocowy | sok owocowy | sok owocowy | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
jogurt naturalny | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2446 kcal | 2321 kcal | 2453 kcal | 2178/ 2349 kcal | ||||||||
białko ogółem | 114,69 g | 102,70 g | 140,74 g | 120,39 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 362,95 g | 360,63 g | 324,21 g | 284,36/ 360,63 g | ||||||||
118,37 g | 118,83 g | 66,46 g | 69,50/ 118,83 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 64,65 g | 56,37 g | 68,90 g | 66,43/ 57,18 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 56,68 g | 45,27 g | 54,30 g | 54,26/ 50,80 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 22,31 g | 18,59 g | 31,25 g | 18,47/ 18,59 g | ||||||||
sól | 12,50 g | 11,91 g | 11,14 g | 11,86/ 11,91 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)