Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | kasza gryczana gotowana na mleku | kasza gryczana gotowana na mleku | kasza gryczana gotowana na mleku | kasza gryczana gotowana na mleku | ||||||||
ser twarogowy z jogurtem naturalnym | ser twarogowy z jogurtem naturalnym | ser twarogowy z jogurtem naturalnym | ser twarogowy z jogurtem naturalnym | |||||||||
pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | kapuśniak z białej kapusty | krupnik jaglany | krupnik jaglany | krupnik jaglany | ||||||||
smażone naleśniki z serem twarogowym, śmietaną i cukrem pudrem | gotowane pierogi leniwe z masłem | gotowane pierogi leniwe z masłem | gotowane pierogi leniwe z masłem | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy | ||||||||||
kompot owocowy | ||||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | sałatka jarzynowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | ||||||||
polędwica drobiowa | sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | drożdżówka | drożdżówka | sok | sok/ drożdżówka | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
mozaika drobiowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2444 kcal | 2326 kcal | 2414 kcal | 2071/ 2326 kcal | ||||||||
białko ogółem | 89,00 g | 89,53 g | 101,20 g | 85,05/ 89,53 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 358,93 g | 361,18 g | 365,51 g | 312,16/ 361,18 g | ||||||||
116,32 g | 101,75 g | 84,72 g | 75,26/ 101,75 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 78,18 g | 63,16 g | 64,00 g | 58,13/ 63,16 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 33,06 g | 35,11 g | 32,33 g | 32,28/ 35,11 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 22,93 g | 19,55 g | 31,22 g | 18,44/ 19,55 g | ||||||||
sól | 9,41 g | 8,17 g | 6,59 g | 8,19/ 8,17 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)