top spzoz

Jadłospis - piątek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kasza gryczana gotowana na mleku kasza gryczana gotowana na mleku kasza gryczana gotowana na mleku kasza gryczana gotowana na mleku
ser twarogowy z jogurtem naturalnym ser twarogowy z jogurtem naturalnym ser twarogowy z jogurtem naturalnym ser twarogowy z jogurtem naturalnym
pomidor pomidor pomidor pomidor
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku kapuśniak z białej kapusty krupnik jaglany krupnik jaglany krupnik jaglany
smażone naleśniki z serem twarogowym, śmietaną i cukrem pudrem gotowane pierogi leniwe z masłem gotowane pierogi leniwe z masłem gotowane pierogi leniwe z masłem
kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy
kompot owocowy      
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku sałatka jarzynowa polędwica drobiowa polędwica drobiowa polędwica drobiowa
polędwica drobiowa sałata masłowa sałata masłowa sałata masłowa
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00- 22:00
skład posiłku drożdżówka drożdżówka sok sok/ drożdżówka
chleb żytni  
mozaika drobiowa
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2444 kcal 2326 kcal 2414 kcal 2071/ 2326 kcal
białko ogółem 89,00 g 89,53 g 101,20 g 85,05/ 89,53 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 358,93 g 361,18 g 365,51 g 312,16/ 361,18 g
116,32 g 101,75 g 84,72 g 75,26/ 101,75 g
tłuszcz, w tym 78,18 g 63,16 g 64,00 g 58,13/ 63,16 g
nasycone kw. tł. 33,06 g 35,11 g 32,33 g 32,28/ 35,11 g
błonnik pokarmowy 22,93 g 19,55 g 31,22 g 18,44/ 19,55 g
sól 9,41 g 8,17 g 6,59 g 8,19/ 8,17 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl