Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | ryż biały gotowany na mleku | ryż biały gotowany na mleku | ryż biały gotowany na mleku | ryż biały gotowany na mleku | ||||||||
ser topiony | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | |||||||||
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa owocowa z makaronem | zupa owocowa z makaronem niezabielana | krupnik | krupnik/ owocowa z makaronem niezabielana | ||||||||
smażone frykadele | gotowane paluszki drobiowe z ziołami | gotowane paluszki drobiowe z ziołami | gotowane paluszki drobiowe z ziołami | |||||||||
kasza jęczmienna perłowa gotowana | kasza jęczmienna perłowa gotowana | kasza jęczmienna perłowa gotowana | kasza jęczmienna perłowa gotowana | |||||||||
buraczki gotowane | buraczki gotowane | surówka domowa z olejem rzepakowym | surówka domowa/ gotowane buraczki | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pasta kanapkowa z tuńczyka i jajek | pasta kanapkowa z jajek i tuńczyka | pasta kanapkowa z jajek i tuńczyka | szynka wieprzowa | ||||||||
pomarańcza | pomarańcza | pomarańcza | brokuł gotowany | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | banan | banan | banan z jogurtem naturalnym | banan | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
szynka wieprzowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2789 kcal | 2580 kcal | 2782 kcal | 2296/ 2384 kcal | ||||||||
białko ogółem | 88,49 g | 97,66 g | 125,50 g | 88,80/ 84,46 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 421,97 g | 392,88 g | 387,70 g | 342,39/ 380,02 g | ||||||||
167,48 g | 167,38 g | 92,27 g | 91,20/ 155,95 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 89,42 g | 74,19 g | 86,77 g | 70,67/ 63,83 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 40,50 g | 33,65 g | 33,49 g | 29,47/ 31,52 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 28,14 g | 23,49 g | 43,54 g | 31,09/ 22,80 g | ||||||||
sól | 8,44 g | 11,04 g | 16,02 g | 16,58/ 11,01 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)