Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | ryż gotowany na mleku | ryż gotowany na mleku | ryż gotowany na mleku | ryż gotowany na mleku | ||||||||
ogonówka | ogonówka | ogonówka | ogonówka | |||||||||
sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | |||||||||
chleb pszenno- żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa jarzynowa | zupa jarzynowa niezabielana | zupa jarzynowa niezabielana | zupa jarzynowa niezabielana | ||||||||
gotowany bigos z białej kapusty | gotowany filet drobiowy w sosie koperkowym | gotowany filet drobiowy w sosie jarzynowym | gotowany filet drobiowy w sosie jarzynowym | |||||||||
ziemniaki gotowane | ||||||||||||
kompot owocowy | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
gotowana marchew mini | gotowana marchew mini | gotowana marchew mini | ||||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | ||||||||
pomarańcza | pomarańcza | pomarańcza | kalafior gotowany | |||||||||
chleb pszenno- żytnie, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | jogurt owocowy | jogurt owocowy | sok | sok/ jogurt owocowy | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
serek lekki | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2291 kcal | 2214 kcal | 2427 kcal | 2087/ 2166 kcal | ||||||||
białko ogółem | 86,20 g | 96,34 g | 116,42 g | 92,08/ 97,15 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 352,61 g | 354,00 g | 373,37 g | 330,51/ 341,49 g | ||||||||
115,70 g | 114,65 g | 88,95 g | 93,48/ 103,64 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 66,45 g | 52,32 g | 57,17 g | 50,62/ 52,14 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 30,48 g | 25,70 g | 24,33 g | 24,42/ 25,69 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 30,11 g | 26,93 g | 39,91 g | 26,44/ 26,24 g | ||||||||
sól | 10,73 g | 8,08 g | 6,32 g | 7,96/ 8,12 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)