Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | płatki kukurydziane z mlekiem | płatki kukurydziane z mlekiem | płatki kukurydziane z mlekiem | płatki kukurydziane z mlekiem | ||||||||
ser żółty | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | |||||||||
pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | barszcz czerwony | barszcz czerwony niezabielany | barszcz czerwony niezabielany | barszcz czerwony niezabielany | ||||||||
gotowane pyzy z mięsem wieprzowym | gotowany biały makaron z mięsem drobiowym i warzywami | gotowany brązowy makaron z mięsem drobiowym i warzywami | gotowany biały makaron z mięsem drobiowym i warzywami | |||||||||
surówka calafiori z olejem rzepakowym | ||||||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pata kanapkowa awanturka | pasta twarogowa z jogurtem naturalnym | pasta twarogowa z jogurtem naturalnym | pasta twarogowa z jogurtem naturalnym | ||||||||
gruszka | gruszka | gruszka | kalafior gotowany | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | serek homogenizowany waniliowy | serek homogenizowany waniliowy | sok | sok/ serek homogenizowany waniliowy | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
szynka wieprzowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2750 kcal | 2340 kcal | 2425 kcal | 2050/ 2293 kcal | ||||||||
białko ogółem | 100,17 g | 104,08 g | 121,07 g | 100,54/ 105,52 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 353,04 g | 367,85 g | 363,23 g | 305,34/ 355,01 g | ||||||||
114,01 g | 120,24 g | 83,31 g | 76,91/ 110,4 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 110,31 g | 56,89 g | 58,59 g | 53,78/ 56,77 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 51,61 g | 29,30 g | 27,02 g | 26,70/ 29,27 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 25,48 g | 26,24 g | 48,75 g | 28,03/ 25,88 g | ||||||||
sól | 9,43 g | 4,98 g | 8,26 g | 4,90/ 5,02 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)