Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | ryż biały gotowany na mleku | ryż biały gotowany na mleku | ryż biały gotowany na mleku | ryż biały gotowany na mleku | ||||||||
| ser twarogowy, dżem owocowy | ser twarogowy, dżem owocowy | ser twarogowy | ser twarogowy/ ser twarogowy, dżem | |||||||||
| jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | kapuśniak zabielany | zacierka | zacierka | zacierka | ||||||||
| smażone naleśniki z serem twarogowym, śmietaną i cukrem pudrem | pierogi leniwe z masłem | pierogi leniwe z masłem | pierogi leniwe z masłem | |||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
| kompot owocowy | ||||||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | rolada z indyka | ||||||||
| banan | banan | banan z jogurtem naturalnym | banan | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
| skład posiłku | sok owocowy | sok owocowy | sok owocowy | sok owocowy | ||||||||
| chleb żytni | ||||||||||||
| rolada z indyka | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2592 kcal | 2624 kcal | 2660 kcal | 2267/ 2131 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 83,34 g | 85,04 g | 110,36 g | 86,04/ 75,76 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 399,48 g | 419,32 g | 387,15 g | 359,61/ 373,53 g | ||||||||
| 181,54 g | 171,11 g | 100,93 g | 111,24/ 169,5 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 78,56 g | 72,32 g | 77,75 g | 58,80/ 41,63 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 36,26 g | 39,71 g | 41,49 g | 32,84/ 23,17 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 21,38 g | 20,56 g | 31,99 g | 20,81/ 19,12 g | ||||||||
| sól | 8,88 g | 7,89 g | 7,24 g | 8,02/ 7,20 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
