Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | ryż gotowany na mleku | ryż gotowany na mleku | ryż gotowany na mleku | ryż gotowany na mleku | ||||||||
ser żółty | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | kiełbasa szynkowa | |||||||||
pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa fasolowa | zupa z fasolki szparagowej niezabielana | zupa z fasolki szparagowej niezabielana | zupa z fasolki szparagowej niezabielana | ||||||||
smażona ryba w panierce | ryba gotowana | ryba gotowana | ryba gotowana | |||||||||
ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
surówka z selera | surówka z selera | surówka z selera | surówka z selera | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | sałatka jarzynowa | kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | kiełbasa żywiecka | ||||||||
kiełbasa żywiecka | gotowana marchew mini | gotowana marchew mini | gotowana marchew mini | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | banan | banan | banan z jogurtem naturalnym | banan | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
ser żółty | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2691 kcal | 2079 kcal | 2339 kcal | 1919/ 2029 kcal | ||||||||
białko ogółem | 108,93 g | 79,81 g | 109,50 g | 79,99/ 79,81 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 381,58 g | 323,37 g | 314,20 g | 282,19/ 310,87 g | ||||||||
131,82 g | 132,97 g | 80,66 g | 90,96/ 120,47 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 90,40 g | 59,05 g | 77,21 g | 59,48/ 59,05 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 39,57 g | 28,12 g | 37,55 g | 28,14/ 28,12 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 39,71 g | 29,95 g | 42,36 g | 30,60/ 29,95 g | ||||||||
sól | 14,34 g | 9,07 g | 8,56 g | 9,07 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)