Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | kasza jęczmienna gotowana na mleku | kasza jęczmienna gotowana na mleku | kasza jęczmienna gotowana na mleku | kasza jęczmienna gotowana na mleku | ||||||||
kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | |||||||||
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa jarzynowa | zupa jarzynowa niezabielana | zupa jarzynowa niezabielana | zupa jarzynowa niezabielana | ||||||||
gotowane gołąbki w sosie pomidorowym | gotowane paluszki drobiowe z ziołami | gotowane paluszki drobiowa z ziołami | gotowane paluszki drobiowe z ziołami | |||||||||
ziemniaki gotowane | gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | |||||||||
kompot owocowy | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | pasta kanapkowa awanturka | pasta twarogowa z jogurtem naturalnym | pasta twarogowa z jogurtem naturalnym | pasta twarogowa z jogurtem naturalnym | ||||||||
gruszka | gruszka | gruszka | kalafior gotowany | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | drożdżówka | drożdżówka | sok | sok/ drożdżówka | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
polędwica sopocka | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2784 kcal | 2454 kcal | 2491 kcal | 2152/ 2407 kcal | ||||||||
białko ogółem | 106,82 g | 100,12 g | 116,59 g | 97,08/ 101,56 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 437,83 g | 377,96 g | 369,24 g | 316,10/ 365,12 g | ||||||||
136,72 g | 129,71 g | 100,18 g | 93,38/ 119,87 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 75,84 g | 67,02 g | 65,81 g | 61,87/ 66,90 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 39,09 g | 33,31 g | 31,16 g | 30,45/ 33,28 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 35,67 g | 28,00 g | 39,67 g | 26,53/ 27,64 g | ||||||||
sól | 13,01 g | 8,84 g | 8,02 g | 8,90/ 8,88 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)