Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | kasza jaglana gotowana na mleku | kasza jaglana gotowana na mleku | kasza jaglana gotowana na mleku | kasza jaglana gotowana na mleku | ||||||||
ser twarogowy, miód pszczeli | ser twarogowy, miód pszczeli | ser twarogowy | ser twarogowy/ ser twarogowy, miód | |||||||||
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa chłopska | zupa pomidorowa drwala | zupa pomidorowa drwala | zupa pomidorowa drwala | ||||||||
smażone naleśniki z serem twarogowym, cukrem pudrem i śmietaną | gotowany biały ryż z sosem jabłkowym | gotowany brązowy ryż z sosem jabłkowym | gotowany biały ryż z sosem jabłkowym | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | |||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | sałatka jarzynowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | ||||||||
mozaika drobiowa | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | serek lekki | serek lekki | serek lekki | serek lekki | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
ogonówka | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2593 kcal | 2317 kcal | 2664 kcal | 2103/ 2317 kcal | ||||||||
białko ogółem | 100,76 g | 86,80 g | 114,79 g | 90,64/ 86,80 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 386,04 g | 312,89 g | 345,54 g | 252,57/ 312,89 g | ||||||||
117,12 g | 117,30 g | 81,66 g | 75,43/ 117,30 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 77,24 g | 84,78 g | 96,64 g | 86,15/ 84,78 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 32,40 g | 37,62 g | 42,72 g | 38,20/ 37,62 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 23,45 g | 19,27 g | 39,70 g | 19,92/ 19,27 g | ||||||||
sól | 5,80 g | 7,15 g | 6,75 g | 7,15 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)