Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | kasza jaglana na mleku | kasza jaglana na mleku | kasza jaglana na mleku | kasza jaglana na mleku | ||||||||
szynka drobiowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa | |||||||||
banan | banan | banan z jogurtem naturalnym | banan | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa szczawiowa z jajkiem | zupa kalafiorowo- brokułowa | zupa kalafiorowo- brokułowa | zupa kalafiorowo- brokułowa | ||||||||
smażony sznycel w grzankach | gotowany zraz drobiowy w sosie | gotowany zraz drobiowy w sosie | gotowany zraz drobiowy w sosie | |||||||||
ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
korek z ogórka z koperkiem | gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | polędwica sopocka | polędwica sopocka | polędwica sopocka | polędwica sopocka | ||||||||
papryka | sałata | sałata | sałata | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | mus owocowy | mus owocowy | mus owocowy | mus owocowy | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
kiełbasa szynkowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2215 kcal | 2159 kcal | 2335 kcal | 1999/ 2159 kcal | ||||||||
białko ogółem | 87,51 g | 83,39 g | 105,52 g | 83,57/ 83,39 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 324,35 g | 351,02 g | 354,29 g | 309,84/ 351,02 g | ||||||||
110,93 g | 107,59 g | 67,72 g | 65,58/ 107,56 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 68,08 g | 51,49 g | 58,11 g | 51,92/ 51,49 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 30,39 g | 24,44 g | 26,10 g | 24,46/ 24,44 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 25,95 g | 21,55 g | 33,96 g | 22,20/ 21,55 g | ||||||||
sól | 12,01 g | 8,09 g | 7,56 g | 8,09 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)