Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | kakao na mleku | kakao na mleku | kakao na mleku bez dodatku cukru | kakao na mleku | ||||||||
| ser twarogowy, miód pszczeli | ser twarogowy, miód pszczeli | ser twarogowy | ser twarogowy, miód/ ser twarogowy | |||||||||
| jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | zupa grochowa | zupa z fasolki szparagowej niezabielana | zupa z fasolki szparagowej niezabielana | zupa z fasolki szparagowej niezabielana | ||||||||
| gotowane łazanki z kapustą | gotowane pierogi leniwe z masłem | gotowane pierogi leniwe z masłem | gotowane pierogi leniwe z masłem | |||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | kiełbasa żywiecka | ||||||||
| pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
| skład posiłku | drożdżówka | drożdżówka | sok | sok/ drożdżówka | ||||||||
| chleb żytni | ||||||||||||
| kiełbasa żywiecka | ||||||||||||
| wartości odżywcze | ||||||||||||
| wartość energetyczna | 2730 kcal | 2406 kcal | 2421 kcal | 2026/ 2392 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 93,47 g | 82,67 g | 105,24 g | 84,21/ 82,54 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 393,18 g | 356,59 g | 309,89 g | 269,62/ 356,16 g | ||||||||
| 115,58 g | 119,13 g | 70,66 g | 73,64/ 119,07 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 94,62 g | 77,05 g | 87,56 g | 72,36/ 75,82 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 40,64 g | 42,42 g | 44,53 g | 37,74/ 39,78 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 32,94 g | 20,67 g | 33,84 g | 21,06/ 20,67 g | ||||||||
| sól | 9,47 g | 7,20 g | 6,63 g | 7,62 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam | ||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
