Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | ryż na mleku | ryż na mleku | ryż na mleku | ryż na mleku | ||||||||
ser twarogowy, dżem owocowy | ser twarogowy, dżem owocowy | ser twarogowy | ser twarogowy/ ser twarogowy, dżem | |||||||||
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa szczawiowa z jajkiem | zupa koperkowa niezabielana | zupa koperkowa niezabielana | zupa koperkowa niezabielana | ||||||||
gotowane pierogi z mięsem i kapustą kwaszoną | gotowane jeżyki drobiowa | gotowane jeżyki drobiowe | gotowane jeżyki drobiowe | |||||||||
ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ||||||||||
surówka colesław | gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | gotowany bukiet warzyw | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | szynka drobiowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa | ||||||||
pomidor | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | jogurt owocowy | jogurt owocowy | mus owocowy | mus owocowy/ jogurt owocowy | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
polędwica wieprzowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2494 kcal | 2310 kcal | 2413 kcal | 2061/ 2310 kcal | ||||||||
białko ogółem | 88,26 g | 89,38 g | 108,97 g | 88,20/ 89,38 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 354,92 g | 376,13 g | 372,17 g | 315,69/ 376,13 g | ||||||||
149,94 g | 135,19 g | 81,04 g | 67,07/ 135,19 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 86,43 g | 54,90 g | 57,71 g | 54,32/ 54,90 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 32,82 g | 27,54 g | 27,45 g | 26,79/ 27,54 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 28,07 g | 22,04 g | 35,87 g | 23,74/ 22,04 g | ||||||||
sól | 13,30 g | 10,68 g | 9,68 g | 10,52/ 10,68 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)