Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | rolada z indyka | rolada z indyka | rolada z indyka | rolada z indyka | ||||||||
| sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | sałata masłowa | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | zacierka | zacierka | zacierka | zacierka | ||||||||
| smażony zraz wieprzowy z cebulą | gotowany zraz drobiowy w sosie jarzynowym | gotowany zraz drobiowy w sosie jarzynowym | gotowany zraz drobiowy w sosie jarzynowym | |||||||||
| ziemniaki gotowane | ||||||||||||
| surówka brocolino | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
| kompot owocowy | surówka brocolino | surówka brocolino | gotowana marchew mini | |||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | kiełbasa krakowska | ||||||||
| gruszka | gruszka | gruszka | kalafior gotowany | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
| skład posiłku | ciastka kruche | ciastka kruche | sok warzywny | sok warzywny/ ciastka kruche | ||||||||
| chleb żytni | ||||||||||||
| szynka drobiowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2569 kcal | 2366 kcal | 2307 kcal | 1814/ 2179 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 79,65 g | 80,31 g | 97,41 g | 80,29/ 80,54 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 379,00 g | 366,48 g | 332,37 g | 267,99/ 343,15 g | ||||||||
| 108,58 g | 109,73 g | 60,21 g | 42,71/ 89,19 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 87,60 g | 69,65 g | 69,28 g | 53,35/ 59,29 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 30,55 g | 27,85 g | 25,38 g | 24,57/ 27,11 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 27,57 g | 23,35 g | 37,50 g | 24,63/ 23,26 g | ||||||||
| sól | 17,86 g | 13,22 g | 11,62 g | 9,45 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
