Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
| skład posiłku | rolada z indyka | rolada z indyka | rolada z indyka | rolada z indyka | ||||||||
| morela | morela | morela | morela | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | zupa z fasolki szparagowej | zupa z fasolki szparagowej niezabielana | zupa z fasolki szparagowej niezabielana | zupa z fasolki szparagowej niezabielana | ||||||||
| gotowany gulasz wieprzowo- warzywny | gotowany gulasz drobiowo- warzywny | gotowany gulasz drobiowo- warzywny | gotowany gulasz drobiowo- warzywny | |||||||||
| gotowana kasza jęczmienna perłowa | gotowana kasza jęczmienna perłowa | gotowana kasza jęczmienna perłowa | gotowana kasza jęczmienna perłowa | |||||||||
| surówka colesław | surówka colesław | surówka colesław | gotowana marchew z kalafiorem | |||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | ||||||||
| gruszka | gruszka | gruszka | brokuł gotowany | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
| skład posiłku | biszkopty | biszkopty | mus owocowy | mus owocowy/ biszkopty | ||||||||
| chleb żytni | ||||||||||||
| szynka wieprzowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2304 kcal | 2159 kcal | 2143 kcal | 1596/ 1912 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 70,33 g | 78,99 g | 93,36 g | 76,41/ 81,45 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 365,74 g | 349,32 g | 322,72 g | 244,77/ 316,57 g | ||||||||
| 103,38 g | 105,87 g | 61,19 g | 35,76/ 77,77 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 68,62 g | 55,54 g | 57,56 g | 39,33/ 40,54 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 24,31 g | 20,85 g | 21,66 g | 19,90/ 19,88 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 28,50 g | 25,97 g | 41,30 g | 23,78/ 21,23 g | ||||||||
| sól | 15,17 g | 16,03 g | 14,43 g | 12,03 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
