top spzoz

Jadłospis - czwartek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku ryż na mleku ryż na mleku ryż na mleku ryż na mleku
szynka drobiowa szynka drobiowa szynka drobiowa szynka drobiowa
brzoskwinia brzoskwinia brzoskwinia brzoskwinia
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa pieczarkowa zupa koperkowa niezabielana zupa koperkowa niezabielana zupa koperkowa niezabielana
gotowany bigos z białej kapusty gotowany zraz drobiowy w sosie jarzynowym gotowany zraz drobiowy w sosie jarzynowym gotowany zraz drobiowy w sosie jarzynowym
ziemniaki gotowane
kompot owocowy ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane ziemniaki gotowane
  gotowana marchew oprószana gotowana marchew oprószana  gotowana marchew oprószana
  kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku ser topiony mozaika drobiowa mozaika drobiowa mozaika drobiowa
mandarynka mandarynka mandarynka kalafior gotowany
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00- 22:00
skład posiłku ciastka kruche ciastka kruche sok warzywny sok warzywny/ ciastka kruche
chleb żytni  
ser żółty
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2652 kcal 2329 kcal 2476 kcal 2049/ 2143 kcal
białko ogółem 89,21 g 69,88 g 102,56 g 78,49/ 75,52 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 364,03 g 393,60 g 358,67 g 315,36/ 344,93 g
124,54 g 116,00 g 68,06 g 66,64/ 100,13 g
tłuszcz, w tym 99,64 g 58,09 g 74,08 g 58,15/ 56,79 g
nasycone kw. tł. 40,89 g 28,12 g 34,71 g 26,43/ 26,15 g
błonnik pokarmowy 28,52 g 21,92 g 37,51 g 25,56/ 23,41 g
sól 8,69 g 8,67 g 8,04 g 8,76 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl