Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | kasza gryczana na mleku | kasza gryczana na mleku | kasza gryczana na mleku | kasza gryczana na mleku | ||||||||
ser twarogowy, dżem owocowy | ser twarogowy, dżem owocowy | ser twarogowy | ser twarogowy/ ser twarogowy, dżem | |||||||||
gruszka | gruszka | gruszka | brokuł gotowany | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa pieczarkowa | zupa kalafiorowo- brokułowa | zupa kalafiorowo- brokułowa | zupa kalafiorowo- brokułowa | ||||||||
smażone naleśniki z serem twarogowym, śmietaną i cukrem pudrem | gotowane pierogi leniwe z masłem | gotowane pierogi leniwe z masłem | gotowane pierogi leniwe z masłem | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
kompot owocowy | ||||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | sałatka jarzynowa | rolada schabowa | rolada schabowa | rolada schabowa | ||||||||
rolada schabowa | pomidor | pomidor | pomidor | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | banan | banan | banan z jogurtem naturalnym | banan z jogurtem naturalnym/ banan | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
szynka drobiowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2605 kcal | 2337 kcal | 2421 kcal | 2136/ 2295 kcal | ||||||||
białko ogółem | 92,04 g | 89,35 g | 112,97 g | 98,74/ 91,27 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 391,17 g | 374,03 g | 347,64 g | 306,57/ 361,31 g | ||||||||
155,24 g | 143,04 g | 72,81 g | 78,51/ 133,2 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 80,20 g | 58,97 g | 67,93 g | 62,18/ 59,09 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 47,44 g | 48,62 g | 50,36 g | 50,31/ 48,62 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 24,67 g | 22,91 g | 34,92 g | 21,78/ 22,55 g | ||||||||
sól | 8,14 g | 7,11 g | 5,69 g | 7,29/ 7,11 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)