top spzoz

Jadłospis - piątek

Jadłospis do pobrania: plik .pdf

Rodzaj dietyDieta ogólnaDieta lekkostrawnaDieta cukrzycowaDieta wrzodowa/wątrobowa
rodzaj posiłku śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00 śniadanie 7:30-8:00
skład posiłku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku kasza gryczana na mleku
ser twarogowy, dżem owocowy ser twarogowy, dżem owocowy ser twarogowy ser twarogowy/ ser twarogowy, dżem
gruszka gruszka gruszka brokuł gotowany
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00 obiad 12:00-13:00
skład posiłku zupa pieczarkowa zupa kalafiorowo- brokułowa zupa kalafiorowo- brokułowa zupa kalafiorowo- brokułowa
smażone naleśniki z serem twarogowym, śmietaną i cukrem pudrem gotowane pierogi leniwe z masłem gotowane pierogi leniwe z masłem gotowane pierogi leniwe z masłem
kompot owocowy kompot owocowy bez dodatku cukru kompot owocowy bez/ z cukrem
kompot owocowy      
rodzaj posiłku kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00 kolacja 17:00-18:00
skład posiłku sałatka jarzynowa rolada schabowa rolada schabowa rolada schabowa
rolada schabowa pomidor pomidor pomidor
chleb pszenno- żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra chleb żytni, masło ekstra bułka pszenna, masło ekstra
herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar z cukrem herbata czarna- napar bez dodatku cukru herbata czarna- napar bez/ z cukrem
rodzaj posiłku podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00-22:00 podwieczorek 20:00- 22:00
skład posiłku banan banan banan z jogurtem naturalnym banan z jogurtem naturalnym/ banan
chleb żytni 
szynka drobiowa
wartości odżywcze
wartość energetyczna 2605 kcal 2337 kcal 2421 kcal 2136/ 2295 kcal
białko ogółem 92,04 g 89,35 g 112,97 g 98,74/ 91,27 g
węglowodany ogółem, w tym cukry 391,17 g 374,03 g 347,64 g 306,57/ 361,31 g
155,24 g 143,04 g 72,81 g 78,51/ 133,2 g
tłuszcz, w tym 80,20 g 58,97 g 67,93 g 62,18/ 59,09 g
nasycone kw. tł. 47,44 g 48,62 g 50,36 g 50,31/ 48,62 g
błonnik pokarmowy 24,67 g 22,91 g 34,92 g 21,78/ 22,55 g
sól 8,14 g 7,11 g 5,69 g 7,29/ 7,11 g
alergeny:
gluten, jaja i produkty pochodne,  ryby i produkty pochodne, mleko i produkty  pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam

Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)

 

Samodzielny Publiczny
 Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku

NIP: 712 24 83 842

Regon: 431010878

ul. B.Leśmiana 4, 21-040 Świdnik

ESP: /spzozswidnik/SkrytkaESP

Zapraszamy do kontaktu

Numery telefonów do poszczególnych jednostek
organizacyjnych oraz formularz kontaktowy dostępne są w zakładce Kontakt

© 2020 Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Świdniku | Projekt i wykonanie : Cedrowa.pl