Jadłospis do pobrania: plik .pdf
| Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | |||||||||
| skład posiłku | musli z mlekiem | musli z mlekiem | musli z mlekiem | musli z mlekiem | ||||||||
| ser żółty | ser twarogowy, miód pszczeli | ser twarogowy | ser twarogowy/ ser twarogowy, miód | |||||||||
| śliwki | śliwki | śliwki | gotowana marchew mini | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
| skład posiłku | zupa ogórkowa | zupa pomidorowa drwala | zupa pomidorowa drwala | zupa pomidorowa drwala | ||||||||
| gotowany makaron penne z sosem pieczarkowo- serowym | gotowany ryż biały z sosem jabłkowym | gotowany ryż brązowy z sosem jabłkowym | gotowany ryż biały z sosem jabłkowym | |||||||||
| kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
| kompot owocowy | ||||||||||||
| rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
| skład posiłku | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | pasta kanapkowa z jajek i wędliny | kiełbasa krakowska | ||||||||
| banan | banan | banan z jogurtem naturalnym | banan z jogurtem naturalnym/ banan | |||||||||
| chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
| herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
| rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
| skład posiłku | drożdżówka | drożdżówka | sok warzywny | sok warzywny/ drożdżówka | ||||||||
| chleb żytni | ||||||||||||
| kiełbasa krakowska | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
| wartość energetyczna | 2846 kcal | 2841 kcal | 2906 kcal | 2575/ 2813 kcal | ||||||||
| białko ogółem | 94,41 g | 82,06 g | 118,11 g | 98,02/ 86,97 g | ||||||||
| węglowodany ogółem, w tym cukry | 384,18 g | 408,94 g | 361,36 g | 319,32/ 405,00 g | ||||||||
| 130,46 g | 149,56 g | 98,69 g | 96,97/ 145,22 g | |||||||||
| tłuszcz, w tym | 109,92 g | 102,93 g | 114,95 g | 106,68/ 99,99 g | ||||||||
| nasycone kw. tł. | 59,81 g | 55,64 g | 54,68 g | 53,19/ 52,44 g | ||||||||
| błonnik pokarmowy | 25,77 g | 20,57 g | 40,82 g | 25,08/ 22,65 g | ||||||||
| sól | 14,09 g | 5,71 g | 7,94 g | 9,11/ 6,55 g | ||||||||
| alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
||||||||||||
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)
