Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | ryż gotowany na mleku | ryż gotowany na mleku | ryż gotowany na mleku | ryż gotowany na mleku | ||||||||
mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | mozaika drobiowa | |||||||||
banan | banan | banan z jogurtem naturalnym | banan z jogurtem naturalnym/ banan | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | zupa owocowa z makaronem | zupa owocowa z makaronem niezabielana | krupnik | krupnik/ zupa owocowa z makaronem | ||||||||
smażone frykadele w panierce | gotowane paluszki drobiowe z ziołami | gotowane paluszki drobiowe z ziołami | gotowane paluszki drobiowe z ziołami | |||||||||
gotowana kasza jęczmienna perłowa | gotowana kasza jęczmienna perłowa | gotowana kasza jęczmienna perłowa | gotowana kasza jęczmienna perłowa | |||||||||
buraczki gotowane | buraczki gotowane | surówka z kapusty | surówka z kapusty/ buraczki gotowane | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | polędwica drobiowa | ||||||||
pomarańcza | pomarańcza | pomarańcza | ogórek tarty | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | ciastka kruche | ciastka kruche | sok owocowy | sok owocowy/ ciastka kruche | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
szynka wieprzowa | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2632 kcal | 2453 kcal | 2519 kcal | 2148/ 2536 kcal | ||||||||
białko ogółem | 73,71 g | 72,41 g | 96,94 g | 76,18/ 73,91 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 429,22 g | 408,49 g | 392,57 g | 330,42/ 418,52 g | ||||||||
163,4 g | 163,38 g | 103,25 g | 92,87/ 167,26 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 74,20 g | 63,41 g | 67,20 g | 63,67/ 67,46 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 32,93 g | 29,57 g | 26,64 g | 25,82/ 32,32 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 23,89 g | 20,07 g | 39,34 g | 23,71/ 19,65 g | ||||||||
sól | 8,29 g | 9,59 g | 13,74 g | 15,33/ 11,65 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)