Jadłospis do pobrania: plik .pdf
Rodzaj diety | Dieta ogólna | Dieta lekkostrawna | Dieta cukrzycowa | Dieta wrzodowa/wątrobowa | ||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
rodzaj posiłku | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | śniadanie 7:30-8:00 | ||||||||
skład posiłku | kasza manna na mleku | kasza manna na mleku | kasza manna na mleku | kasza manna na mleku | ||||||||
ser twarogowy, miód pszczeli | ser twarogowy, miód pszczeli | ser twarogowy | ser twarogowy/ ser twarogowy, miód | |||||||||
mandarynka | mandarynka | mandarynka | marchew gotowana | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | obiad 12:00-13:00 | ||||||||
skład posiłku | barszcz czerwony | barszcz czerwony niezabielany | barszcz czerwony niezabielany | barszcz czerwony niezabielany | ||||||||
gotowane pierogi z mięsem | gotowane jeżyki drobiowe | gotowane jeżyki drobiowe | gotowane jeżyki drobiowe | |||||||||
surówka kalafiori | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | ziemniaki gotowane | |||||||||
kompot owocowy | surówka kalafiori | surówka kalafiori | gotowana marchew z kalafiorem | |||||||||
kompot owocowy | kompot owocowy bez dodatku cukru | kompot owocowy bez/ z cukrem | ||||||||||
rodzaj posiłku | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | kolacja 17:00-18:00 | ||||||||
skład posiłku | szynka drobiowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa | szynka drobiowa | ||||||||
jabłko | jabłko | jabłko | jabłko gotowane | |||||||||
chleb pszenno- żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | chleb żytni, masło ekstra | bułka pszenna, masło ekstra | |||||||||
herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar z cukrem | herbata czarna- napar bez dodatku cukru | herbata czarna- napar bez/ z cukrem | |||||||||
rodzaj posiłku | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00-22:00 | podwieczorek 20:00- 22:00 | ||||||||
skład posiłku | drożdżówka | drożdżówka | mus owocowy | mus owocowy/ drożdżówka | ||||||||
chleb żytni | ||||||||||||
serek wiejski lekki | ||||||||||||
wartości odżywcze |
||||||||||||
wartość energetyczna | 2788 kcal | 2685 kcal | 2686 kcal | 2106/ 2484 g | ||||||||
białko ogółem | 91,00 g | 91,22 g | 120,85 g | 91,13/91,65 g | ||||||||
węglowodany ogółem, w tym cukry | 426,64 g | 430,48 g | 387,37 g | 325,76/ 412,72 g | ||||||||
148,14 g | 151,74 g | 94,75 g | 80,52/ 134,47 g | |||||||||
tłuszcz, w tym | 87,40 g | 73,91 g | 77,79 g | 54,79/ 58,78 g | ||||||||
nasycone kw. tł. | 33,62 g | 30,07 g | 27,67 g | 26,83/ 29,13 g | ||||||||
błonnik pokarmowy | 32,58 g | 30,56 g | 44,13 g | 29,00/ 28,21 g | ||||||||
sól | 9,32 g | 10,79 g | 9,19 g | 6,94 g | ||||||||
alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne, mleko i produkty pochodne, seler i produkty pochodne, soja i produkty pochodne, gorczyca i pochodne, sezam |
Jadłospis zapewnia wyżywienie odpowiednie do stanu zdrowia, na podstawie zaleceń opublikowanych przez ministra właściwego do spraw zdrowia, zgodnie z § 8 ust. 1 pkt 1. Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 września 2023 (Dz.U. z 2023 poz. 2021)